Ebbe Rost van Tonningen: 'Het is ook onze wethouder.'
Ebbe Rost van Tonningen: 'Het is ook onze wethouder.'

Vertrek wethouder Van Hulst

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Aan de raadsvergadering op 29 september werd op verzoek van Ebbe Rost van Tonningen (Beter De Bilt) een agendapunt toegevoegd. Hij wil geïnformeerd worden over het plotselinge aftreden van wethouder Jolanda van Hulst van de VVD. Rost van Tonningen constateert dat er een vertrouwensbreuk is binnen de VVD-fractie waardoor de wethouder ontslag heeft genomen en vraagt om een verklaring van de fractie. 'Want het is ook onze wethouder.' Hij wil verder van de grootste coalitiepartner D66 weten welke procedure gevolgd gaat worden bij de invulling van de portefeuille.

VVD-fractievoorzitter Kees Lelivelt zegt dat er een verschil van inzicht was ontstaan tussen de wethouder en de fractie in met name het zwembaddossier. De wethouder heeft daarom ontslag genomen. 'Wat zij in het uitgestuurde persbericht heeft verwoord is voor haar rekening. Bericht, tijdstip en inhoud heeft ook de fractie enigszins verrast.' Op de vraag van Han IJssennagger (Bilts Belang) of de wethouder van de VVD-fractie had mogen blijven antwoordt Lelivelt: 'Dat had eventueel gekund.' Ebbe Rost van Tonningen wil weten wanneer dat verschil van inzicht is ontstaan, omdat de VVD-fractie tijdens de laatste raadsvergadering in juni achter het zwembaddossier van de wethouder stond. 'Daarna is er alleen een vertrouwelijk mediation-traject geweest.' Lelivelt wil daar niet op ingaan.

D66-fractievoorzitter Dolf Smolenaers (D66) zegt ook door het nieuws te zijn overvallen. 'We zijn ons aan het beraden over de gevolgen die hieraan moeten worden verbonden.' Rost van Tonningen noemt de uitleg van de VVD ontoereikend. Hij constateert dat de VVD altijd achter het zwembaddossier van de wethouder heeft gestaan. Hij vindt dat de raad ten aanzien van 'onze' wethouder daar volledig opening van zaken in dient te krijgen. Han IJssennagger (Bilt Belang) is niet verbaasd over het aftreden. Hij wil weten hoe de invulling gaat plaatsvinden. 'In 2014 is gekozen voor vier in plaats van drie wethouders, wat per saldo meer geld kostte. Hij noemt het gelet op de wachtgeldregeling financieel onhaalbaar om nu nog een nieuwe wethouder aan te stellen. Bilts Belang vindt dat het college als rompcollege verder moet gaan. De portefeuille wordt voorlopig verdeeld onder de wethouders.