Wethouder Anne Brommersma zegt dat het een hele goede introductie wordt.
Wethouder Anne Brommersma zegt dat het een hele goede introductie wordt.

Verduurzamen afvalinzameling krijgt meerderheid

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

De gemeenteraad ging op 29 september na een langdurig debat akkoord met het aanpassen van de afvalinzameling. Daarmee wil De Bilt de landelijke doelstelling van 75 procent hergebruik van huishoudelijk afval in 2020 realiseren. Dat betekent dat in 2020 de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar ten opzichte van 2015 is gehalveerd tot 100 kilogram en dat al het overige huishoudelijk afval wordt ingezameld voor hergebruik.

De raad noemt goede service en een goede introductie essentieel bij de invoering. 'Voorlichting, voorlichting, voorlichting', zegt Menno Boer (SP). Erik van Esterik (PvdA) is ervan overtuigd dat de voorstellen van het college de doelstelling kunnen bereiken, mits de inwoners goed ondersteund worden en communicatie en invoering goed plaatsvinden. Hij vraagt daarom in een motie een bewonerstaskforce in het leven te roepen die de invoering van het afvalbeleid volgt en begeleidt. Verder vraagt hij in een motie om vanaf 2017 de milieustraat wekelijks op een doordeweekse dag ook in de avonduren open te stellen. Beide moties worden verworpen. Cees Beringen (CDA) heeft grote moeite met het vierwekelijks inzamelen van restafval en wil naar drie weken. Via een amendement van het CDA dat een meerderheid krijgt, wordt aan het voorstel toegevoegd om het driewekelijkse ophalen van het restafval te evalueren voordat overgegaan wordt op het vierwekelijkse ophalen.

Werkgelegenheidsproject
Michiel van Weele (D66) vraagt in een motie om elk adres in de gemeente het recht te geven om één keer per jaar grof afval gratis te laten ophalen. De motie wordt verworpen. Wel aangenomen wordt de motie waarin hij vraagt om te onderzoeken of op enkele prominente plekken in de gemeente stations voor gescheiden afvalinzameling geplaatst kunnen worden, ter vervanging van de huidige restafvalbakken. Henk Zandvliet (GroenLinks) vraagt onderzoek te doen naar de mogelijkheid om het grof restafval bijvoorbeeld in het kader van een werkgelegenheidsproject, gratis te laten ophalen, waarna de herbruikbare en of recyclebare grondstoffen alsnog via de milieustraat worden gescheiden. De motie krijgt steun van de raad. Tiny Middleton (Bilts Belang) zou het liefst alles willen laten zoals het is. Zij maakt zich zorgen over luiers, incontinentiemateriaal en maandverband. Henk van der Kammen (VVD) dringt aan op duidelijke voorlichting aan de bevolking. Een amendement van Johan Slootweg (SGP) om vanaf medio 2017 uit te gaan van het vierwekelijks inzamelen van restafval wordt verworpen. Connie Brouwer (Beter De Bilt) wil dat er goed gelet wordt dat door allerlei extra's de afvalstoffenheffing niet omhoog gaat. Nico Jansen (CU) vraagt aandacht het aanbieden van kleine hoeveelheden afval.

Afvalcoaches
Wethouder Anne Brommersma gaat in op de behandeling van de startnotitie. De raad heeft daarbij uitgesproken akkoord te gaan met het reduceren van restafval van 200 naar 100 kilogram per inwoner, en dat dan de afvalstoffenheffing omlaag zou moeten gaan. 'Die opdracht heeft geleid tot het plan dat voorligt.' De wethouder ontraadt het voorstel om van vier naar drie weken te gaan omdat daarmee de doelstelling niet wordt gehaald. Ze wil niet voor ieder probleem een oplossing bieden maar voor bepaalde situaties maatwerk leveren. 'De mensen hebben natuurlijk het liefst dat restafval om de twee weken wordt opgehaald, maar dan halen we die 100 kilo niet. We hebben gekozen voor waar het meeste draagvlak voor is. De gebruikers komen de afvalcoaches waar we mee aan de slag gaan overal tegen. Er is een meldpunt openbare ruimte waar nu al goed gebruik van wordt gemaakt. We gaan eerder een tussentijdse evaluatie doen. Dat kunnen we eind 2018 doen. De mensen die we er eerder bij hebben betrokken en de wijk- en dorpsraden gaan we er dan ook weer bij betrekken.'