De beëdiging van de waarnemend burgemeester van de gemeente De Bilt.
De beëdiging van de waarnemend burgemeester van de gemeente De Bilt.

Bas Verkerk beëdigd als burgemeester van De Bilt

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Op 27 september heeft Commissaris van de Koning Willibrord van Beek in het Utrechtse Provinciehuis de heer Verkerk de ambtseed afgenomen. Door deze beëdiging is Bas Verkerk benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente De Bilt. De heer Verkerk zal het burgemeesterschap in De Bilt waarnemen totdat in een Kroonbenoeming is voorzien.

Bas Verkerk (58) was twaalf jaar burgemeester van Delft waar hij en zijn gezin ook woont. Hij werkt al dertig jaar in het openbaar bestuur waar ook zijn hart ligt. De regio rond De Bilt kent hij redelijk goed. Zijn vader is geboren in Maarssen en zijn moeder in Soest, waar ook zijn familie woont en waar hij vaak op bezoek en op vakantie ging. Het zegt het aantrekkelijk te vinden om hier te mogen werken. Na het waarnemerschap ambieert hij zeker een nieuw burgemeesterschap. 'Voor mij is dit ook een mooie op manier om in mijn vak te blijven.' Verkerk heeft inmiddels kennisgemaakt met het college. Op 29 september wordt burgemeester Bas Verkerk in de gemeenteraad geïnstalleerd.  

Verkerk zal bij zijn inwerkprogramma met veel mensen kennismaken en belangrijke instellingen bezoeken. Ook verheugt hij zijn op bezoeken aan de dorpen van de gemeente. 'Ik ga het allemaal zien en zeker het stiltegebied in Westbroek, dat ik nog niet kende.' Hij zegt dat er veel misverstand is over een derde termijn in Delft. 'Ik had graag wat tijd gehad om zelf een afweging te maken maar dat liep door mediaberichten anders. Het is goed opgelost, maar ik had graag wat tijd gehad om zelf te kunnen beslissen. Ik heb het keurig kunnen afronden, heb een fantastisch afscheid gehad en ontving de Erepenning van de stad Delft. Hij zegt goed om te kunnen gaan met kritiek. In samenspraak met de raad en het college gaat hij voortvarend aan de slag. 

Het burgemeestersechtpaar met de Commissaris van de Koning Willibrord van Beek.
Burgemeester Bas Verkerk tekent de benoemingsdocumenten.