Mo is Europees kampioen en toont graag zijn skills aan het aanwezige publiek.
Mo is Europees kampioen en toont graag zijn skills aan het aanwezige publiek.

Europees kampioen panna in Bilthoven

Algemeen Sport

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 24 september vertoonde viervoudig Nederlands en Europees kampioen, Mo Boutaka uit Amsterdam, zijn razendsnelle straatvoetbalkunsten voor het toegestroomde publiek, op een pannaveldje achter de Kwinkelier.

Mo vertoonde niet alleen allerlei balkunstjes, maar ook mochten de kids hem proberen af te troeven. Winnnen van deze kampioen straatvoetbal, bleek echter te hoog gegrepen voor zijn tegenstanders. Deze balvirtuoos was zo snel met de bal, dat menigeen niet het flauwste benul had, waar de bal zich nu weer bevond.

Promotie
Al op jonge leeftijd had Mo Boutaka veel gevoel voor de bal. Hij groeide op aan het Boerhaveplein in Amsterdam, waar hij er achter kwam dat voetbal zijn leven is. Na een kortstondige voetbalcarrière, waarbij hij een enkelbreuk opliep, hervond hij het plezier in voetbal op straat en op pleintjes. Zijn vriendin vertelt: 'Panna is een razendsnelle vorm van straatvoetbal, waarbij het door de benen spelen van de bal het ultieme doel is. Hij geeft niet alleen freestyle shows weg op allerlei evenementen door heel Nederland, maar gaat ook beurzen langs om zijn sport te promoten'. En dat doet hij goed. Overal waar Boutaka zijn kunsten vertoont, verschijnen drommen kids en wordt straatvoetbal populairder. Boutaka's vriendin vervolgt: 'Mo is continu met zijn sport bezig, niet alleen straatvoetbal, maar ook in Amsterdam waar hij speelt in de zaal bij AORC/Lebo Vastgoed, dat sinds dit seizoen uitkomt op het hoogste zaalvoetbalniveau in Nederland, de topdivisie. Daarvoor speelde hij zaalvoetbal bij ZVV Hilversum'.

Toernooien
De panna-king won in 2006 en 2010 het NK Panna Knock Out en in 2007 en 2008 haalde hij de finale van dit bekende toernooi. Hij beheerst alle trucs van het straatvoetbal en de Bout-Akka draagt zelfs zijn naam. Naast al zijn activiteiten binnen Nederland en zelfs ver daarbuiten was hij al vele malen te bewonderen op televisie, onder andere in Hart van Nederland en SBS Sportmagazine. Verder was Boutaka te zien in videoclips van Ali B, The Partysquad en Lazarus.

Maatschappelijk
Behalve het geven van demonstraties op diverse evenementen, runt Mo Boutaka een voetbalschool op het Boerhaaveplein in Amsterdam, voor jeugd uit de buurt: de Laureus PannAcademy. Ondersteund door Laureus Nederland en Sportservice Nederland helpt hij jonge, talentvolle spelers naar een betere toekomst. Een belangrijk onderdeel hiervan is onder andere het voeren van gesprekken over allerlei maatschappelijke onderwerpen.