V.l.n.r. Projectcoördinator en bestuurslid van BENG Christoph Buter, Hoogheemraad van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Constantijn Jansen op de Haar, Greenlink-directeur Maarten Strengers en wethouder Anne Brommersma.
V.l.n.r. Projectcoördinator en bestuurslid van BENG Christoph Buter, Hoogheemraad van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Constantijn Jansen op de Haar, Greenlink-directeur Maarten Strengers en wethouder Anne Brommersma.

Opening zonnepark rioolwaterzuivering De Bilt

Algemeen

Eerste concrete stap van Bilts Energie Akkoord
 

door Rob Klaassen

Zaterdagmiddag 17 september is in stralende zonneschijn het zonnepark op de rioolwaterzuivering in De Bilt officieel geopend. Met dit zonnepark is het eerste resultaat van het recent gesloten Bilts Energie Akkoord zichtbaar geworden.
Met de opgestelde zonnepanelen op het weiland naast de rioolzuivering kan gemiddeld de komende 25 jaar 10-20% van de benodigde elektriciteit ten behoeve van de rioolzuivering worden geleverd. Op zonnige dagen, zoals de afgelopen weken het geval was, loopt dit tot zelfs op tot 100%. De opening vormde een afspiegeling van hoe het zonneparkpark tot stand is gekomen; namelijk een nauwe samenwerking tussen de Biltse initiatiefnemer BENG, de uitvoerder 'Greenlink', de eigenaar Hoogheemraadschap 'De Stichtse Rijnlanden' en de vergunningverlener de gemeente De Bilt. BENG staat voor Biltse Energie Neutrale Gemeenschap. In 2030 moet volgens het Bilts Energie Akkoord de gemeente De Bilt energieneutraal zijn; dit betekent dat er in de gemeente De Bilt dan evenveel energie wordt opgewekt als dat er verbruikt wordt.

Hoogheemraad
Constantijn Jansen op de Haar, hoogheemraad van de Stichtse Rijnlanden, wees erop dat dit zonnepark een revolutie betekent van het energiebeleid van het Hoogheemraadschap. Het is niet voor niets dat de eerste kilowatt die hier in het nieuwe park werd opgewekt op 14 juli was. De dag waarop de Franse revolutie wordt herdacht. Vanaf 14 juli tot 17 augustus is er al energie opgewekt om 12 huishoudens op jaarbasis van energie te voorzien. Ook zei hij, dat Stichtse Rijnlanden inmiddels zo enthousiast over dit project is geworden dat er inmiddels al vergevorderde plannen bestaan om ook elders in het Hoogheemraadschap nog zonnepark aan te leggen. Over waar en wanneer wilde hij zich niet uitlaten.

Akkoord
Wethouder Anne Brommersma was erg blij met dit eerste concrete resultaat van het Bilts Energie Akkoord. Zij wees erop, dat om De Bilt in 2030 energieneutraal te doen zijn er heel veel zal moeten worden gedaan. Zo moet het huidige energieverbruik met de helft worden verminderd en de andere helft zal moeten opgewekt d.m.v. duurzame energiebronnen. Voor alle 18.000 Biltse huishoudens betekent dit dat alle daken van zonnepanelen zullen moeten worden voorzien. Daarnaast zal het vrijwel onontkoombaar zijn dat ook gebruik zal moeten worden gemaakt van windenergie. Er zal van alles uit de kast moeten worden gehaald om dit doel in 2030 te bereiken. Maar volgens haar is het juist extra aantrekkelijk om met elkaar een dergelijke uitdaging aan te gaan. Tot slot plantten de vier betrokken partijen als openingsdaad ieder een afdruk van een voet in een bak met zand om hiermee tot uitdrukking te brengen dat met deze opening de eerste stap in de richting is gezet om te komen tot een energieneutraal De Bilt.