Afbeelding
De Westbroekse uitgever Peter van Dijk interviewt burgemeester Gerritsen.

Peter van Dijk interviewt burgemeester Arjen Gerritsen

Politiek Politiek

door Walter Eijndhoven

Vlak voor zijn vertrek naar de gemeente Almelo, moest het dan toch gebeuren: een interview met Arjen Gerritsen, burgemeester van De Bilt. De Westbroekse uitgever Peter van Dijk deed dit vraaggesprek met verve. Vele vragen werden op Gerritsen afgevuurd, zowel over zijn privéleven als over zijn werk als burgemeester. Als klap op de vuurpijl kreeg hij ook nog het Westbroekse lintje uitgereikt.

Zo'n 35 mensen waren getuige van het gesprek tussen Van Dijk en Gerritsen. Binnen een paar minuten wisten de toehoorders al heel veel van hun burgervader: dat hij van luxe resorts houdt, van koffie, actief in het leven staat, veel boeken leest, waaronder boeken van Geert Mak, Reagan (de biografie) en Antonia Fraser (Perilous Questions), zijn muziekvoorkeur zeer divers is, in de zomer twee weken op vakantie gaat en veel met de auto onderweg is én dat hij eigenlijk helemaal geen burgemeester wilde worden. Gerritsen: 'Ik wilde inderdaad iets heel anders met mijn leven doen. Ik ben op 13 februari 1970 geboren in Enter, een plaatsje in Overijssel. Na mijn middelbare school wilde ik graag fiscaal adviseur worden voor boerenbedrijven in de regio, dus begon ik een studie fiscale economie aan een HBO-instelling'. Maar van dat adviseurschap kwam helemaal niets terecht. Soms heeft het leven iets anders voor je in petto.

Haren
Voor Gerritsen was dat de politiek. Gerritsen vervolgt: 'Mijn hele familie was politiek-actief, dus van een vreemde heb ik dat niet. In 1998, op 28-jarige leeftijd, kon ik wethouder worden van Wierden, een gemeente in Twente'. En toen ging het snel. Na 4 jaar wethouderschap kreeg Gerritsen in 2002 de kans om burgemeester te worden in Haren, een gemeente in Groningen. Gerritsen vervolgt: 'Ik was in die tijd de jongste burgemeester ooit, 32 jaar oud. Tot mijn 37e zou ik dat ook blijven. Sommigen denken dat mij deze baan werd aangeboden en dat ik alleen maar 'ja' hoefde te zeggen. Maar geloof mij, dat is echt niet meer zo.Tot in de vroege jaren '90 werd een burgemeesterschap aangeboden als beloning, aan een minister. Maar tegenwoordig moet je gewoon solliciteren en moet je opboxen tegen andere goede kandidaten. Toen de functie van burgemeester in Haren vrijkwam, ben ik eerst naar Haren gereden, om te zien of er een klik was. En die was er. Het klikte tussen de inwoners en mij, er was een leuk winkelgebied en genoeg te doen voor een burgemeester. Kortom: in december 2002 werd ik de nieuwe burgemeester van deze mooie Groningse gemeente'. Na vier jaar vond Gerritsen het tijd om Haren te verlaten. Het burgemeesterschap van De Bilt kwam op zijn pad. Voor de zomervakantie kreeg Gerritsen een tip uit zijn partij, de VVD. Hij werd op zijn mobiel gebeld, of hij niet wilde solliciteren op een functie als burgemeester van De Bilt. Zijn vrouw zat er toentertijd niet echt op te wachten, want in Glimmen was het fijn wonen. Maar in De Bilt lagen interessante uitdagingen te wachten, zoals de gemeentelijke herindeling, waar een paar dorpen onder dezelfde noemer gebracht moesten worden. Een complexe uitdaging voor Gerritsen. In september 2007 solliciteerde Gerritsen op de functie. Ondertussen las hij zich goed in over de De Biltse perikelen. Op 1 februari 2007 kwam hij naar De Bilt.

De Bilt
Volgens Van Dijk weet de gemiddelde burger niet veel van een gemiddelde werkweek van een burgemeester. Gerritsen: 'Nou, dat kan ik je wel vertellen hoor. Gemiddeld werk ik 50-55 uur in de week. Maandagochtend begint altijd met intern overleg met diverse commissies, maandagmiddag heb ik overleg met de gemeentesecretaris, dinsdag doe ik een 'rondje samenleving', met het College en overleg ik met de griffier, op woensdag ben ik in de regio Utrecht te vinden, de donderdag houd ik vrij voor externe bezoeken aan bedrijven, diverse organisaties en gemeenten en op vrijdag lees ik mij in voor wat de komende week weer op de agenda staat. Ook in het weekend ben ik natuurlijk weleens hier of daar te vinden vanuit mijn functie als burgemeester'. Van Dijk: 'Zo'n werkweek ziet er wel erg gestructureerd uit. Heeft u eigenlijk weleens moeilijke momenten meegemaakt in uw loopbaan?' Gerristen: 'Meestal gaat alles goed, maar er zijn weleens van die perioden. Heel goed herinner ik mij nog 1 december 2002, in Haren. Het was een koude winterdag. In de vroege ochtend gleed een vrachtwagen met braakopwekkend gas van de weg. Op zo'n moment moet je als burgemeester de keuze maken of je het (noordelijk) deel van het dorp ontruimt, of niet. Ik kan je vertellen, dat is een moeilijke beslissing. Na diverse adviezen aangehoord te hebben, besloot ik om niet tot ontruiming over te gaan. Gelukkig liep het goed af. Maar ook De Bilt heeft moeilijke tijden gekend. Neem de moord op Els Borst. Wij zaten met diverse vragen: is het moord of doodslag? Zijn het inbrekers geweest? Maar die plegen geen moord. Wat mag je naar buiten brengen? Burgers worden natuurlijk bang, als zoiets bij hen in de buurt plaatsvindt. Daderinformatie mag niet niet buiten worden gebracht. Wat heeft de politie aangetroffen op de plaats delict? Het is soms heel moeilijk om bepaalde informatie wel of niet naar buiten te brengen. Gelukkig heeft de gemeente daar haar communicatie-adviseurs voor'.

Vragen
Na de pauze mocht het aanwezige publiek vragen stellen aan Gerritsen. Een van de aanwezigen is bang dat teveel taken worden weggehaald bij de burgemeester. Gerritsen is het daar niet mee eens. Hij vertelt: 'Als gemeente moeten wij samenwerken met omliggende gemeenten. Op het terrein van de politie werkt De Bilt samen met de gemeenten Soest, Baarn, Eemnes en Bunschoten. Zo kunnen de kosten voor iedere gemeente omlaag'. Een andere vraag: Blijft De Bilt zelfstandig de komende 10 jaar? Volgens Gerritsen wel: 'Ja, ik weet zeker dat De Bilt zelfstandig blijft. Wij werken als gemeente zoveel samen met andere gemeenten, dat een fusie niet nodig is'. Nog een vraag: Waarom wilt u burgemeester worden van Almelo? Antwoord: 'Mijn familie komt daarvandaan en wat is dan mooier om in je eigen streek burgemeester te kunnen worden?' Ook de positie van de wijkagent komt ter sprake. Volgens veel Westbroekers schiet de rol van de politie nog tekort binnen hun dorp. Ad Verhoef, inwoner Westbroek: 'Ik vind het belangrijk dat de politie vaker haar gezicht moet laten zien, zoals tijdens een dorpsevenement, of gewoon op een doordeweekse dag'. Gerritsen schrikt hiervan en ziet dit als een duidelijk signaal naar de volgende burgemeester. Doe hier iets aan! Ook de boerderijbrand in Westbroek komt ter sprake. Volgens veel aanwezigen wist men niet eens dat het onderzoek al was afgerond. Gerritsen: 'De gemeente heeft dit aan de bevolking laten weten via een brief aan de bewoners en via een bericht in de media'. De grootste frustratie binnen de Westbroekse gemeenschap blijft echter het sluipverkeer door het dorp. De weg is en blijft gevaarlijk voornamelijk voor fietsers en voetgangers, dit tot grote onvrede van Westbroek. Henk van der Feest uit Westbroek: 'Als ik mijn tuin uitloop, sta ik direct op straat en kan ik worden geschept door een auto. Levensgevaarlijk!'

Het afscheid nemen van burgemeester Arjen Gerritsen begon in Westbroek.
Het eind van de avond nadert. Uit handen van Ad Verhoef krijgt Gerritsen het Westbroekse Lintje opgespeld. Verhoef: 'Eigenlijk is dit Lintje bedoeld voor inwoners van Westbroek, maar voor u, burgemeester, maken wij graag een uitzondering. Bedankt voor alles!'