Sterk Spul zong er ook over: ‘En men maakte hier ook speelgoed. Het symbool daarvan, ‘ADO’. Degelijk en mooi ontworpen, en voor toen een pracht cadeau’.
Sterk Spul zong er ook over: ‘En men maakte hier ook speelgoed. Het symbool daarvan, ‘ADO’. Degelijk en mooi ontworpen, en voor toen een pracht cadeau’.

Open Monumentendag De Bilt

Algemeen Muziek

door Henk van de Bunt

De Open Monumentendag De Bilt werd dit jaar geopend bij de Kapel van Berg en Bosch. Om 10.00 uur verwelkomde Romana Engeman (voorzitter van het Comité Open Monumentendag De Bilt) een drietal sprekers, waaronder wethouder en locoburgemeester Hans Mieras. Er was muzikale omlijsting van het smartlappenkoor 'Sterk Spul' en het koor 'Ludi Cantare'.

Namens de gemeente De Bilt verwelkomde locoburgemeester Hans Mieras het talrijk opgekomen publiek: 'Binnen onze gemeente kan men dit jaar voor de 29ste keer kennis maken met verborgen juwelen. Plekken waar men misschien al jaren langskomt en nooit heeft beseft dat achter die gesloten muren of binnen die dichte bosschage een heel verborgen wereld schuilt. De locatie waar we ons nu bevinden, het Berg en Bosch-complex, is tegenwoordig misschien niet zo'n onbekende, verborgen plek meer. Velen van binnen onze gemeente, maar zeker ook daarbuiten, kennen dit als ziekenhuis of zelfs nog als het grootste sanatorium van ons land. Maar wist u dat in 1930 juist deze plek uitgekozen werd om een sanatorium te vestigen voor tuberculosepatiënten vanwege de afgelegen en rustige locatie, diep verborgen in de Eyckensteinse bossen. Hier konden de patiënten nabij de paviljoens wandelen in de heldere boslucht'.

Huiselijk
'De architecten van het complex hebben geprobeerd een huiselijke sfeer te creëren. Veel aandacht werd ook besteed aan contact met de natuur, bijvoorbeeld in de vele openluchthallen, omdat dit de genezing zou bevorderen. En om de patiënten niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk te verkwikken, werd gestreefd naar harmonie tussen architectuur, beeldende kunst en natuur. In de verschillende tegeltableaus en gebrandschilderde ramen is telkens weer het thema van 'Herwonnen Levenskracht' terug te vinden. De tableaus vallen op bij binnenkomst van het terrein. Graag wijs ik u ook nog op kapel achter ons, met daaraan vast het voormalige zusterkoor.'

As
'Het Berg en Bosch-terrein is binnen de gemeente een van de landelijk bekende iconen, zeker ook als onderdeel van de Life-science-as, die dwars door de gemeente loopt. Daarmee sluit het ook perfect aan op het thema van deze monumentendag 'Iconen en symbolen. Hoewel ik, kijkend naar het programma, misschien ook wel mag spreken over 'Verborgen Iconen en Symbolen'. Plekken die symbool staan voor onze gemeente of voor onze identiteit, maar soms ook onbekend en veelal bewust verborgen zijn. Zo zou je niet meteen verwachten dat in dat bos aan de Kanaaldijk in Hollandsche Rading een eendenkooi schuilgaat. Of dat in de rust van de Ridderoordse bossen het landelijk centrum van de Rozenkruizers gevestigd is'.

Maartensdijk
'Ook de Dorpskerk van Maartensdijk is een mooi voorbeeld van een verborgen icoon. Als kenmerkend gebouw aan de Dorpsweg, maar gezien vanaf de snelweg A27 voor velen ook het icoon van het dorp en het teken dat ze het dorp weer naderen. U kunt de kerk ook vanbinnen bezichtigen en uitleg krijgen over het bijzondere interieur, dat vaak verborgen blijft achter de buitenmuren. Graag wijs ik ook op de voormalige Kees Boekeschool, als landelijk symbool voor de vernieuwende onderwijsprincipes, die Kees Boeke daar ontwikkelde'. Mieras wees tenslotte nog graag naar de verborgen symboliek die naar zijn mening zo mooi verwerkt is op het Biltse Hoogkruis: 'Kortom, een programma met bijzondere gebouwen, die tot ver buiten onze gemeentegrenzen een duidelijk icoon zijn. Veelal verborgen, maar voor vandaag een dag midden in de belangstelling'.

Vrouwenkoor 'Ludi Cantare' (opgericht in 1984). Ludi Cantare betekent 'zingen met speelse ondertoon', populair gezegd: 'lekker zingen' een dat werd ook bij de opening van Open Monumentendag 2016 aangetoond.
Locoburgemeester Hans Mieras opende Open Monumentendag 2016.
!