Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein stelde de U10 buurtmonitor in werking.
Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein stelde de U10 buurtmonitor in werking.

Informatiebron van U10 in werking gesteld

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

In de oude raadzaal van het Biltse gemeentehuis werd vrijdag 9 september de regionale database op het terrein van informatie en onderzoek van de U10 in gebruik genomen. De openingshandeling werd verricht door burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein.

De U10 omvat de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Vianen, Woerden en Zeist. 'Het is een samenwerkingsverband van tien Utrechtse gemeenten die gezamenlijk een opgave zien op economisch terrein en op het gebied van dienstverlening', aldus burgemeester Arjen Gerritsen in zijn openingswoord. 'Binnen de U10 proberen we kennis en capaciteit uit te wisselen. Dat heeft onder meer geleid tot het ontwikkelen van de U10 buurtmonitor.'

Nieuwsgierig
'We zijn hieraan begonnen omdat we altijd veel mensen hebben die cijfers willen vergelijken. Zo'n database kan veel sneller tot innovatie leiden, vooral op het gebied leefbaarheid', zegt burgemeester Frans Backhuijs. In de voorbereiding viel hem het aantal arbeidsplaatsen in de gemeenten Nieuwegein en Zeist op. 'De gemeenten hebben allebei rond de 60.000 inwoners, maar Nieuwegein heeft dertig procent meer arbeidsplaatsen. Het valt dan op dat de werkloosheid in Nieuwegein veel hoger is dan in Zeist. Dat maakt mij nieuwsgierig. Als je de achtergrond weet, kun je er iets mee.' De database is te vinden op www.u10.buurtmonitor.nl. Het verzamelen en bijhouden van de gegevens wordt gecoördineerd vanuit Utrecht.

Actueel
Pascal van der Bol, beleidsonderzoeker bij de gemeente Utrecht, geeft met enkele voorbeelden een toelichting op de buurtmonitor. De website bevat een bron van actuele onderzoeksinformatie, die op een eenduidige manier vrij te raadplegen is. Op buurt, gemeentelijk en regionaal niveau is actuele informatie beschikbaar over uiteenlopende onderwerpen als wonen, bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid. Met de U10 buurtmonitor heeft de regio een instrument in handen dat bijdraagt aan de versterking en het beter benutten van de concurrentie- en innovatiekracht en de leefbaarheid van het gebied. De regio werkt al nauw samen, maar niet eerder op het terrein van informatie en onderzoek. Inwoners, medewerkers van gemeenten en onderzoekers kunnen de informatie via het internet raadplegen en daar zelf rapportages uit samenstellen.