Links het KDV, recht het huis van omwonenden aan de Groen van Prinsterer-weg.
Links het KDV, recht het huis van omwonenden aan de Groen van Prinsterer-weg.

De maat is vol

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Vanaf 2002 verzetten de omwonenden van het kinderdagverblijf (KDV) van de organisatie 'Small Society' aan de Groen van Prinstererweg 15-17 in De Bilt zich tegen de aanwezigheid van dit verblijf. Niet dat zij gekant zijn tegen kinderdagverblijven, maar zij verzetten zich tegen de aanwezigheid van dit KDV direct naast hun woningen. Deze ligging vormt een bron van overlast. Een activiteit die bovendien volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan.

Het bestemmingsplan (om burgers rechtszekerheid te bieden) geeft aan dat op deze locatie kantooractiviteiten dienen plaats te vinden en dus geen KDV. In 2003 is het KDV in gebruik genomen. Toen de gemeente het gebruik als KDV toch oogluikend toestond, restte de bewoners niets anders dan dit juridisch aan te vechten. Eind 2004 besliste de Raad van State dat de gemeente procedurefouten gemaakt heeft. De gemeenteraad was inmiddels tot het inzicht gekomen dat het vestigen van dit verblijf eigenlijk toegestaan had moeten worden, was niet meer van plan om een nieuwe legalisatieprocedure in te zetten en besloot te kiezen voor een verplaatsingstraject. De bewoners spraken toen met de gemeente af, dat zij geen nieuwe procedure tegen de gemeente zouden beginnen en dat zij de gemeente de tijd zouden gunnen om met een goede oplossing te komen. Deze afspraak werd eind 2004/begin 2005 gemaakt. Afgesproken werd dat uiterlijk in 2009 de gemeente met een definitieve oplossing zou komen.

Stilte
Toen in 2010 de bewoners nog steeds niets van de gemeente vernamen wendden zij zich tot de burgemeester en vroegen tevens de gemeenteraad aandacht voor hun zaak. Op 28 mei 2010 werden de omwonenden per brief door de gemeente geïnformeerd dat er een overeenkomst was getekend met de ondernemer van het KDV. Voorts werd meegedeeld dat in het derde kwartaal de planologische procedure van de nieuwe locatie gestart zou gaan worden. Daarna werd het weer een paar jaar stil. Men was bezig om de bestemming voor een KDV van Small Society aan de Buys Ballotweg/Aeolusweg te realiseren.

Toast
Op 30 mei 2012 staat in de Bekendmakingen van de gemeente De Bilt een foto afgedrukt van wethouder Ditewig samen met de heer Van Dijk van de Small Society waarin beiden een toast uitbrengen op het feit dat zij een ontwikkelingsovereenkomst hebben ondertekend om te komen tot de bouw van een KDV naast basisschool De Regenboog aan de Aeolusweg.

Vervolgens verschijnt er In augustus 2012 in de Nieuwsflits van de gemeente De Bilt het bericht over de herontwikkeling van de Buys Ballotweg/Aeolusweg, waarin de gemeente de komst van het KDV van Small Society aankondigt. Er zal hiervoor een zogenoemde WABO-procedure (project-afwijkingsbesluit) moeten worden opgestart en wordt een periode genoemd voor het indienen van zienswijzen. Tevens komt er een informatieavond.

Opnieuw stilte.
Daarna is het weer lange tijd stil. Na weer informatie bij de gemeente te hebben ingewonnen bleek het de omwonenden dat er geen enkele belemmering meer was om te gaan bouwen op de locatie bij de Aeolusweg. De gemeente stelde: 'De bal ligt nu bij Small Society'. Maar er gebeurde wederom niets. De bewoners besloten toen maar weer eens een brief aan het inmiddels nieuwe College te schrijven. Op 13 februari 2015 laten zij het College weten dat zij nu al 10 jaar tevergeefs pogen het KDV aan de Groen van Prinstererweg te doen verplaatsen. Zij vragen de wethouder opnieuw te bevestigen dat er thans geen enkel beletsel meer voor Small Society is om te gaan bouwen op de locatie Aeolusweg. De wethouder is ter plaatse komen kijken en heeft daarbij toegezegd zich voor de verplaatsing te gaan inzetten. Echter wederom zonder enig zichtbaar resultaat.

Beter De Bilt
De bewoners wenden zich vervolgens tot Beter De Bilt in de persoon van fractievoorzitter Ebbe Rost van Tonningen. Hij stelt op 2 april en 31 juli 2015 vragen aan het College: met name werd door hem ingegaan op de vraag, waarom het college na al die jaren nog steeds geen kans heeft gezien om het KDV verplaatst te krijgen. Het college antwoordt, dat alle procedures veel meer tijd hadden gevergd dan was voorzien. Hierbij werd ook naar de initiatiefnemer (directie van het KDV) gewezen. Zij zouden een belangrijke oorzaak zijn van de ontstane vertraging. Op de vraag waarom het College niet tot uitvoering/handhaving is overgegaan zegt het College dat die bevoegdheid discretionair is. M.a.w. dat het College vrij is om al dan niet handelend op te treden. Het College zegt besloten te hebben niet handelend op te treden omdat er 'een reëel uitzicht bestond op verhuizing' en 'is handhavend optreden in zo'n geval niet zinvol en daarom ook op dit moment niet in beeld'.

Onaanvaardbare situatie.
Ebbe Rost van Tonningen: 'Ik voel me als raadslid door het College min of meer met een kluitje in het riet gestuurd. Een voor mij onaanvaardbare situatie. Ongeveer anderhalf jaar nadat ik mijn eerste vragen heb gesteld is er nog steeds niets gebeurd. In de raadscommissie van 15 september a.s. ga ik het opnieuw aan de orde stellen'. De omwonenden hebben eind augustus jl. opnieuw bij de wethouder geprobeerd om een concrete datum los te krijgen wanneer het KDV daadwerkelijk zal worden verplaatst. Wethouder Mieras antwoordde: 'Wij zijn er nog steeds druk mee bezig. Korte samenvatting is, dat ik vooralsnog er nog steeds vanuit ga dat Small Society voor de volgende zomer zal verhuizen'.

Erfpacht
De gemeente antwoordt op ons (red.) verzoek dat de grond aan de Aeolusweg eind juli jl. in erfpacht is uitgegeven aan Small Society: 'Daarmee heeft de exploitant bouwrijpe grond in bezit. Hij is bezig met een aanvraag om een omgevingsvergunning voor het nieuwe gebouw gereed te maken voor indiening bij de gemeente. De gemeente heeft hiermee alle voorzieningen getroffen op grond waarvan de exploitant kan gaan bouwen. Voor de concrete planning van start bouw kunt u de exploitant om informatie vragen'. Op vragen aan Small Society op 6 september per email + telefonische navraag over de mogelijke aanvang van de bouw wordt niet geantwoord.

Omwonenden.
De omwonenden zeggen dat voor hen de maat vol is: 'Wij zijn zo netjes geweest om de gemeente te geloven dat er uiterlijk 2009 een oplossing zou zijn. Wij hebben tot nu toe niet de publiciteit gezocht en zijn geen nieuwe rechterlijke procedures begonnen. De gemeente maakt schromelijk misbruik van onze coulante houding. We leven thans in 2016 en eigenlijk zitten we nog in dezelfde situatie als in 2004 het geval was. We vinden dit allemaal te gek voor woorden'. De overlast wordt door een omwonende als volgt omschreven: 'Een kinderpartijtje bij de buren is goed te doen. Het geeft gezang, geschreeuw, gehuil, schreeuwende ouders die de kinderen luidruchtig komen ophalen. Allemaal prima te doen. Maar dit is maar een paar keer per jaar. Wanneer dat vijfmaal per week is (al tien jaar lang) is het een heel ander verhaal. We hebben hier te maken met een eigenaar van het KDV die er geen enkel belang bij heeft om te gaan bouwen en te gaan verkassen. Elke dag dat ze langer aan de Groen van Prinstererweg zitten, is weer een dag kassa. Wordt er geen ultimatum gesteld dan zitten ze over tien jaar nog vrolijk aan de Groen van Prinstererweg te kinderdagverblijven'.