Met de fiets over de bloeiende heide tussen Maartensdijk en Hilversum.’
Met de fiets over de bloeiende heide tussen Maartensdijk en Hilversum.’

Fietsen langs de bloeiende heide

Algemeen Natuur & Milieu

door Walter Eijndhoven

Iedere eerste en derde dinsdag van de maand, tussen maart en oktober, verzamelen fietsliefhebbers zich bij MENS, aan het Maertensplein in Maartensdijk, om samen een fietstocht te maken van zo'n 40 tot 50 kilometer. Maar, voordat de tocht van start gaat, wordt eerst nog koffie met elkaar gedronken en bijgepraat.

Eén van die fanatieke fietsers is Henny Bakker uit Maartensdijk. Zij begint direct met haar verhaal: 'Al sinds jaar en dag fiets ik mee, elke eerste en derde dinsdag van de maand. Een groep van een man of twintig treft elkaar rond 9.45 uur voor een gezellige fietstocht in de omgeving van Maartensdijk'. Die 'omgeving' is wel betrekkelijk, de fietsers zijn overal te vinden. Onder de bezielende leiding van Piet Koster, de fietsgids, en Henny Bakker, worden tochten gemaakt richting Hilversum, Baarn en Huizen. Bakker: 'Ja, natuurlijk fietsen wij overal heen. Als je alleen in de directe omgeving van Maartensdijk blijft, ben je snel uitgefietst. Na een paar keer heb je dat dan wel gezien'. Voordat de groep vertrekt, wordt nog koffie gedronken en wordt verteld waar de tocht heengaat. Dinsdag 6 september was het doel de bloeiende heidegebieden ten noorden van Maartensdijk. Via Hilversum ging de tocht naar Baarn en uiteindelijk weer terug naar Maartensdijk. Bakker: 'Na vertrek vanaf het Servicecentrum fietsen wij in een rustig tempo naar onze volgende stop. De deelnemers zijn meestal wat ouder dan gemiddeld en iedereen moet het fietsen wel leuk blijven vinden. Wij blijven altijd bij elkaar, ook als iemand onverhoopt eens pech krijgt met zijn of haar fiets'. Piet Koster is de gids van de groep. Hij weet alle leuke weggetjes door het rustieke landschap uit zijn hoofd en weet van alles te vertellen over wat men onderweg tegenkomt. Koster: 'Het leukst is om door de bossen te fietsen. Gelukkig heb je die hier in overvloed. Omdat ik erg geïnteresseerd ben in bomen, kan ik mijn ei goed kwijt tijdens de fietstochten'.

Hesje
De deelnemers hebben geen vast fietsmaatje tijdens de tocht. Iedereen fietst met en naast elkaar, zodat de leden van de groep elkaar goed kennen. Bakker: 'Voor iedere fietstocht is het fijn als men zich opgeeft. Dan weet ik precies wie meegaat. natuurlijk houdt niet idereen zich hieraan. Ik houd een lijstje bij met alle deelnemers, per fietstocht. Een 'kruisje' achter de naam is aanwezig, een 'liggend streepje' betekent afgemeld en een 'schuin streepje' betekent wel aangemeld, maar niet komen opdagen. Ik doe hier verder niets mee hoor. Ik zal niemand ter verantwoording roepen'. Tijdens de fietstocht heeft de gids een geel hesje aan, degene die achteraan fietst, krijgt ook een geel hesje. Bakker: 'Deze methode hebben wij nog niet zolang geleden ingevoerd. Medeweggebruikers weten dan dat wij als groep bij elkaar horen. Sommige deelnemers voelen zich dan veiliger, omdat zij onzeker zijn op de fiets'.

Helaas loopt het fietsseizoen weer naar zijn einde. Dinsdag 18 oktober vindt de laatste fietstocht plaats van dit seizoen. Bakker: 'Die dag maken wij een kortere fietstocht, omdat wij dan ook naar een pannenkoekenhuis gaan. In januari/ februari komen wij dan weer bij elkaar om het nieuwe fietsseizoen te bespreken. Meestal heeft Piet Koster de lijst in februari alweer op orde. Aan het begin van het seizoen krijgen wij van Mens De Bilt de nieuwe lijsten en begint het nieuwe fietsseizoen.

Wanneer u geïnteresseerd bent om mee te fietsen bent u welkom op de eerste en derde dinsdag van de maand ( niet in de maanden november t/m februari). Verzamelen om 9.45 uur bij Servicecentrum Maartensdijk, aan het Maertensplein 96 in Maartensdijk.