?Het parkhuisje ligt midden in het park aan de rand van de vijver. Er is keus uit diverse vogelhuisjes.
?Het parkhuisje ligt midden in het park aan de rand van de vijver. Er is keus uit diverse vogelhuisjes.

Actieve Vrienden in het Van Boetzelaerspark

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Tijdens de Kunstmarkt van zaterdag 10 september in het Van Boetzelaerpark in De Bilt staat de stichting Vrienden van het Van Boetzelaerpark de gehele dag met een marktkraam vlakbij het parkhuisje. Voorzitter Ben Verwiel: 'We willen daar promotie maken voor onze Stichting en hopen dan ook een aantal nieuwe zieltjes te winnen voor onze Stichting'.

Verwiel vervolgt: 's Avonds vanaf 19.00 uur, wanneer de festiviteiten in het kader van de Kunstmarkt nog volop aan de gang zijn organiseren wij een activiteit in het kader van ' De nacht van de buitenplaats' . Vlak bij het parkhuisje, bij onze marktkraam, willen wij geïnteresseerden informeren over onze stichting en de activiteiten, die wij de afgelopen jaren hebben ondernomen. Wij willen de bezoekers uitnodigen om één van de (50) vogelhuisjes te voorzien van een uniek nummer en eigen signatuur. Later in het jaar gaan we deze nestkastjes ophangen in het park en gaan we monitoren wat er mee gebeurt. Of en door welke vogels ze gebruikt worden'. Ook bij slecht weer gaat de activiteit door, omdat er altijd mogelijkheden zijn om in het parkhuisje te gaan zitten.

Nacht
De Vrienden van het Van Boetzelaerpark willen mensen attent maken en betrokken houden bij het Van Boetzelaerpark en het rijke vogelleven in het park. Bezoekers maken aan de hand van foto's en verhalen kennis met de geschiedenis van het park en de vogels die er in aanwezig zijn. Bovendien worden ze in de gelegenheid gesteld om ter plekke een vogelhuisje uit te zoeken en te adopteren. Dit vogelhuisje wordt door degene die het huisje adopteert, voorzien van een creatief en uniek nummer. Een paar weken later worden de vogelhuisjes gezamenlijk opgehangen in het park. De opgehangen vogelhuisjes worden vervolgens ingetekend op de plattegrond van het park. Die plattegrond wordt op de website gezet en kan worden gedownload. Gedurende de komende jaren wordt gemonitord of de vogelhuisjes in gebruik zijn genomen en zo ja, door welke soort vogels. Ook dat wordt op de website bijgehouden.

De Vrienden van Van Boetzelaerpark vragen voor uw deelname een kleine donatie te doen in de stichtingskas. Daarmee kunnen toekomstige activiteiten en/of projecten worden gefinancierd.