Gerrit van Esterik aan het werk.
Gerrit van Esterik aan het werk.

Gerrit van Esterik exposeert in Dorpskerk

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

Op zaterdag 12 september is er in de Dorpskerk van De Bilt een eendaagse expositie van werk van Gerrit van Esterik (Bilthoven) in het kader van de die dag gehouden Marktdag.

Gerrit van Esterik groeide op in Woerden, waar hij medeoprichter was van de Woerdense kunstenaarsvereniging. Het museum van Woerden heeft ook een werk van hem aangekocht en hij heeft meerdere malen in het Woerdens museum geëxposeerd. Gerrit, die na de Kweekschool o.a. lessen op de (avond-)academie in Utrecht volgde en geschiedenis studeerde, is jarenlang leraar tekenen en geschiedenis geweest op de Oranje Nassau School in Bilthoven. Tegenwoordig geeft hij schilder- en tekenles aan een groep mensen in Maartensdijk. Hijzelf houdt zich vooral bezig met schilderen, aquarelleren, tekenen en etsen. Hij exposeerde diverse keren in binnen- en buitenland.

Stijlen
In de loop van zijn leven is Gerrit van Esterik beïnvloed door verschillende stijlen. Zo zien we - meestal klein - werk waar bruine en gele kleuren een grote rol spelen en de sfeer vaak melancholisch is, maar ook invloeden van magisch-en surrealisme en expressionisme. Ademde zijn werk in zijn jonge jaren een zeker pessimisme of een wat weemoedige sfeer, later is daar veel minder sprake van. In zijn aquarellen blijkt naast het landschap zijn liefde voor de klassieke Oudheid. Zijn werk is in de loop der tijd kleuriger geworden en heeft een expressionistische inslag. Hij blijft zoeken naar verschillende manieren om zich te uiten; zo doen sommige schilderijen van hem denken aan glas in lood ramen. Ook maakt hij de laatste tijd gebruik van acrylverf, omdat acryl wat anders 'werkt'.

Goed doel
De expositie, waar schilderijen, aquarellen, tekeningen en etsen getoond worden, geeft een globaal beeld van wat Van Esterik zoal gemaakt heeft in de loop van de tijd. De Biltse Dorpskerk is zaterdag 12 september van 10.00 tot 16.30 uur voor deze expositie geopend (tegelijk met de bekende traditionele Marktdag) en van Esterik zal daarbij ook aanwezig zijn. Als er werk verkocht wordt, gaat de helft van het geld naar het goede doel van de Marktdag.