Naast alle educatieve voordelen is voorlezen ook gewoon gezellig. (foto Hans Lebbe)
Naast alle educatieve voordelen is voorlezen ook gewoon gezellig. (foto Hans Lebbe)

Voorlezen tijdens de Week van de Alfabetisering

Algemeen Kunst & Cultuur

Zo'n 2,5 miljoen mensen in Nederland heeft moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Voor hen is het lastig om bijvoorbeeld een treinkaartje via een automaat te kopen, een kind voor te lezen of veiligheidsinstructies op het werk te lezen. Van 5 t/m 11 september brengt heel Nederland via inspirerende activiteiten laaggeletterdheid onder de aandacht van zo veel mogelijk mensen.

Bibliotheek Idea Bilthoven (Planetenplein 2, te Bilthoven) doet mee met de Week van de Alfabetisering. Kinderen van 4 tot 8 jaar zijn van harte welkom bij het voorlezen op woensdag 7 september om 14.15 uur, de toegang is gratis. Voorlezen prikkelt de fantasie van kinderen, ontwikkelt het taalgevoel, geeft plezier en voorkomt taalachterstanden. Met vijftien minuten voorlezen per dag ontwikkelt een kind het taalgevoel. Een kind dat opgroeit in een taalrijke omgeving heeft veel minder kans om later laaggeletterd te worden.

Hulp
Wie iemand kent die moeite heeft met lezen of schrijven, of zelf wel hulp kan gebruiken is van harte welkom bij Taalpunt De Bilt in Bilthoven. Taalpunt De Bilt is een plek voor mensen die beter Nederlands willen leren lezen, spreken en/of schrijven. Het Taalpunt biedt lees- en leermaterialen aan, zowel fysiek als digitaal. Ook kunnen mensen worden doorverwezen naar organisaties die hen kunnen helpen.Taalpunt De Bilt is gevestigd in de bibliotheek.