Het kweken van enthousiasme voor de modelbouw kan niet vroeg genoeg beginnen. Immers jong geleerd is oud gedaan.
Het kweken van enthousiasme voor de modelbouw kan niet vroeg genoeg beginnen. Immers jong geleerd is oud gedaan.

Succesvolle Open dag Rading Spoor

Algemeen Algemeen

door Kees Diepeveen

Onder een strak blauwe hemel en onder de verkoelende schaduw van de vele bomen op het Rading Spoorterrein hebben de bezoekers en de machinisten van de modelstoomtreinen het op de 40ste editie van de open dag prima naar hun zin. De organisatie mocht rond 1500 bezoekers welkom heten.

Wie verwacht had, dat van verre de stoomfluiten van de locomotiefjes te horen zijn als gids naar het modelspoorterrein, krijgt nu bij de entree de muziek van een prachtig draaiorgel te horen. Eenmaal op het terrein is het als vanouds. Prachtige modeltreinen en niet alleen stoomtreinen met mooie namen als: Black Cloud, The Iron Horse en Grandpa maar ook meer eigentijdse modeltreinen die op een accu rijden. Niet alleen leden van Rading Spoor rijden er hun rondjes, uit het hele land zijn machinisten naar Hollandsche Rading gekomen met hun modeltreinen.

Glimmende ogen
De grote attractie van de open dag is de mogelijkheid om een ritje te maken in een van de modellen. Het is vermakelijk om te zien dat niet alleen kinderen genieten van een nostalgisch ritje over het prachtige terrein maar ook vaders, moeders en opa's hier vrijwel hetzelfde genoegen aan beleven. Vooral de ritjes op de lage baan waar sommige locomotieven wel 8 wagons met passagiers rondrijden zijn in trek bij de gezinnen. Tien verschillende modellen rijden er rond waaruit gekozen kan worden.

Tafelbaan
De hoge baan is vooral een attractie voor de kinderen. Wel 20 modellen rijden er hun rondjes met meestal twee kinderen als passagier. De stoomtreintjes worden onder het rijden bijgevuld met kleine kooltjes zodat alleen maar even een stop gemaakt moet worden voor het innemen van water. Op de tafelbaan rijden de kleinste modellen rond waar alleen maar naar gekeken mag worden. Op het rangeerdeel van het complex wordt de hele dag druk gesleuteld om de modellen aan het rijden te houden of te krijgen. De modelbouwers geven de bezoekers antwoord op al hun vragen.  

Bewolkt
Bestuurslid van Stoomgroep Rading Spoor Jan Stroomer is zeer tevreden over het verloop van de open dag. Stroomer: 'Het weer is mooi maar het meest ideale is bewolkt weer. Nu kiezen veel mensen toch voor het strand. We hebben wel open dagen gehad waar we 3000 tot 4000 bezoekers gehad hebben'. Om ook de zondag erbij pakken en er twee open dagen van te maken is volgens Stroomer geen optie: 'Dat betekent veel meer werk. 1 dag wordt door de officiële instanties aangemerkt als attractie maar twee dagen als een evenement waarvoor vergunningen nodig zijn en een forse verzekeringspremie betaald moet worden. Daar beginnen we niet aan'.  

Vereniging
De Stoomgroep presenteerde zich in een mooie kraam met allerlei kleinere in aanbouw zijnde modellen om te laten zien waar je mee kunt beginnen wanneer je lid wordt van de vereniging. Elke woensdag zijn de leden op het terrein met hun hobby bezig. Op de site www.radingspoor.nl kunnen geïnteresseerden meer over de vereniging lezen en foto's bekijken.

De tafelbaan had niet over belangstelling te klagen. Het motto was: alleen kijken en genieten maar niet aankomen.