De start van de 66 deelnemers.
De start van de 66 deelnemers.

Zevende Wielerronde Westbroek weer geslaagd

Algemeen Sport

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 27 augustus was weer zo'n dag om niet te vergeten. Een dag met een gouden randje. Hoge temperaturen, veel zon én voor de zevende keer werd de Wielerronde Westbroek verreden. Een evenement dat inmiddels echt een begrip is, niet alleen in Westbroek, maar tot ver daarbuiten. De opbrengst van dit spektakel gaat naar 'Spieren voor Spieren'.

Keer op keer vroeg Pieter Wijnen of de deelnemers iets naar achteren wilden gaan, of zij zich achter de startlijn wilden vervoegen. Het lukte maar ternauwernood. Maar wat wil je ook: 66 dampende lichamen, vol spanning en adrenaline, de vezels in de spieren strak aangespannen, met de wil om tot het uiterste te gaan, wilden losbreken, knallen! Nadat het Westbroekse volkslied voluit was gezongen, ging de meute van start. Links en rechts haalden zij elkaar in, tot zij in een stofwolk uit het zicht verdwenen.

Evenement
Jan Hennipman: 'Het is de organisatie weer gelukt een goed evenement neer te zetten. En, met mooi weer, net als vorig jaar. Wij hebben weer dezelfde afstand als voorgaande jaren. De zes plaatselijke omlopen zorgen voor een afstand van ongeveer 46 kilometer, 6 rondjes. Niet iedereen hoeft die 46 kilometer te fietsen hoor. Als de nummer één over de finish is, worden alle anderen ook afgevlagd. Dus met een beetje pech, of geluk, kun je al na één of twee rondjes afstappen'.

Vrijwilligers
Natuurlijk kunnen Jan Hennipman en Pieter Wijnen zo'n groots opgezet evenement niet alleen aan. Ongeveer 70 vrijwilligers staan hen bij en iedereen neemt wel een taak op zich. Niet alleen bij het assisteren tijdens de Wielerronde, maar ook bij het Kinderplein zijn vrijwilligers actief, met onder andere springkussens, schmink en spelletjes. Hennipman: 'Ook voor het publiek is van alles te doen en te eten, in het dorp. Wat dacht je van gratis bitterballen, wij hebben een liveverslag van de koerscommentator, zodat iedereen op de hoogte blijft van het reilen en zeilen van de renners, is er muziek van DJ en de muziekvereniging en last but not least een lotenverkoop met als hoofdprijs een heuse ballonvaart'.

Ondertussen werden de renners na elk rondje fietsen toegejuicht door het toegestroomde publiek. Of je nu in de kopgroep fietste of moederziel alleen, het publiek stond achter je, wat een sfeer. Hennipman: 'Mooi hè? Volgens mij kan dat alleen in Westbroek. Iedereen staat achter je!'

De uitslag
'Het was spannend, tot op het laatste moment aan toe. De eerste vier heren zaten zo dicht bij elkaar, dat het echt een closefinish was', aldus Hennipman.
Bij de heren: 1.Patrick Leeflang, 2. Robert Gaasenbeek, 3. Sander Verhulp. Bij de dames: 1. Suzanne Alting 2. Rianne Evers 3. Mirjam vd Puijl. Bij de jeugd: 1.Casper vd Woude 2. Rick Westeneng 3. Wouter Floor. De Pechprijs ging naar: Wouter van Oostrum jr. De meest strijdlustige renner (zwarte band) was Lennert de Jong en de langzaamste deelnemers waren: Agaath van Klaren en Jan Overeem. Beide kregen de Groene Trui uitgereikt.

Hennipman: 'De opbrengst voor Spieren voor Spieren is nog niet bekend. Vorig jaar haalden wij 4.000 euro op. Dit jaar hopen wij dat te verbeteren'.

Scheidend burgemeester Arjen Gerritsen was naar Westbroek gekomen om voor de deelnemers te applaudisseren.