Lies en Jan van de Hoogen reiken de attenties uit direct na afloop van de kilometertocht.
Lies en Jan van de Hoogen reiken de attenties uit direct na afloop van de kilometertocht.

Na zeven jaar weer een kilometertocht om Fort Ruigenhoek

Algemeen Algemeen

door Kees Diepeveen

De uitstekende waterkwaliteit van zwembad De Kikker en de fortgracht rond Fort Ruigenhoek in Groenekan maakte het mogelijk weer een kilometertocht te organiseren. Het weer, de watertemperatuur en 85 enthousiaste deelnemers maakte deze 34ste editie van de kilometertocht op 20 augustus op voorhand al een geslaagd evenement.

De laatste kilometertocht is zeven jaar geleden georganiseerd. Daarna was het niet meer mogelijk vanwege te slechte waterkwaliteit. Dit veranderde toen er onder de brug, die toegang geeft tot het Fort zelf, schotten zijn geplaatst door waterschap 'De Stichtse Rijnlanden'. Deze schotten zijn geplaatst om er voor te zorgen dat het water goed rond stroomt door de fortgracht. Ter verbetering van de zwemwaterkwaliteit heeft het waterschap een gemaal aangesloten op het Fort om voor 'stroming' te zorgen. Deze stroming had als resultaat dat de kwaliteit van het zwemwater verder is verbeterd. Dat leverde dit jaar een kwalificatie: 'uitstekende kwaliteit' op. Nadat het waterschap toestemming had gegeven om de schotten voor een dag te verwijderen kon de kilometertocht weer georganiseerd worden.

Heerlijk water
Vanwege het grote aantal deelnemers werd vanaf 13.30 uur in drie groepen gestart. De zon scheen volop en met een watertemperatuur van 21 graden was het ideaal zwemweer. Begeleid door vier volgboten ging de groep dappere zwemmers van alle leeftijdscategorieën op weg naar een ronde van een kilometer rond het Fort. De volgboten varen mee voor de veiligheid van de zwemmers. In het verleden is het een keer voorgekomen dat zwemmers uit het water gehaald zijn die vanwege de watertemperatuur van 17 graden verkrampten. Een noodzakelijke veiligheidsmaatregel.

Genieten
Voor de start van de kilometertocht werden de zwemmers door veiligheidsfunctionaris Jan van de Hoogen van zwembad De Kikker toegesproken waarbij hij benadrukte dat het een prestatietocht betrof en geen wedstrijd. En dat de zwemmers vooral ook moeten genieten van de prachtige natuur rondom het Fort. Niet iedereen was voor de natuur gekomen want de eerste deelnemer Saskia Afkamp kwam al na 25 minuten het water uit. Zij gaf aan dagelijks te zwemmen, waardoor een kilometer voor haar geen al te grote prestatie bleek. Een applaus van de toeschouwers was haar deel. De laatste deelnemers kwamen ongeveer na een uur uit het water. Allen volbrachten de tocht en kregen van Lies van de Hoogen een attentie en later een prestatiecertificaat.

Tijdens de prestatietocht waren de kooltjes al op de barbecue gelegd. Nadat iedereen was omgekleed en bijgekomen van de kilometertocht kon het evenement gezellig worden afgesloten door deelnemers en organisatoren. Nu de waterkwaliteit weer zo goed is bestaat er goede hoop dat volgend jaar weer de kilometertocht georganiseerd kan worden.

Jan van de Hoogen heeft aandachtig gehoor. Zijn voornaamste boodschap: ‘Maak er geen wedstrijd van en geniet vooral van de natuur’.
Ieder gaat op zijn eigen manier het water in.