Iedere woensdagavond wordt er op de poloclub in Groenekan getraind.
Iedere woensdagavond wordt er op de poloclub in Groenekan getraind.

Poloclub MIdden-Nederland landskampioen

Algemeen Sport

door Walter Eijndhoven

Tegenover 'Naast de Buren', aan de Groenekanseweg in Groenekan is een poloveld te vinden. Een locatie met 12 hectare, een boerderij en stallen voor paarden. Iedereen die iets met paarden heeft kan hier de polosport onder de knie krijgen of gewoon leuk vrijwilligerswerk doen.

In een weergaloos tempo galopperen de paarden briesend, zwetend en stampend over het veld, achter een witte bal aan. Ademloos kijken de aanwezigen toe wanneer de stoet voorbij dendert. Vechtlust, inzicht en lef worden beloond. Naarmate de wedstrijd vordert, stijgt de spanning. Iedereen heeft slechts één ding voor ogen: de bal moet tussen de palen. 'Ja, dit is nu Polo. Niet zomaar een sport, maar meer een levensstijl'. Aan het woord is Alexander Beyleveldt (sr), ondernemer en pololiefhebber uit Groenekan. Hij vervolgt: 'Elke woensdagavond vanaf 19.00 uur, tussen 1 mei en 1 oktober, komen wij hier bijeen, op het terrein. In de winter lopen de schapen hier weer. Behalve het poloveld hier in Groenekan, hebben wij ook nog een terrein in Putten. Als het in Groenekan regent, kan het in Putten wellicht droog zijn, dan zijn wij daar te vinden. Alexander Beyleveldt (jr) vult zijn vader aan: 'Om de (Argentijnse) paarden niet te vermoeien met een rit in de trailer, hebben wij zowel paarden in Groenekan, als in Putten staan. Fijner voor de paarden, ons scheelt het veel werk en het is beter voor het milieu'.

Harvard
Een aantal jaren geleden hoorde Beyleveldt dat het huidige terrein van de poloclub een andere bestemming zou kunnen krijgen, dat zeker niet in het voordeel van de natuur zou zijn. Daar stak hij een stokje voor. Hij besloot het perceel te kopen en er een landgoed te ontwikkelen. Beyleveldt: 'De polosport staat bekend als 'elitair', maar de spelers ervaren dit toch echt anders. Elke dag sta je, in weer en wind, toch weer in de stal mest te ruimen. Je moet minstens twee of drie paarden bezitten en wil je in een echt team terechtkomen, heb je in ieder geval zes paarden nodig. Voor de meesten is dat niet te behappen. En daarmee ben je er nog niet. Lidmaatschap van een club, rijkleding, lessen. Allemaal bijkomende kosten'. Alexander vult zijn vader aan: 'Met het poloveld in Groenekan wil mijn vader jongeren de kans bieden om in aanraking te komen met deze tak van paardensport. Hij biedt mij op deze manier ook de mogelijkheid verder te komen binnen deze sport'. Rainier Beyleveldt, de jongere broer van Alexander, zit ook in het wereldje. Zij komen samen veel uit op toernooien en zijn complementair aan elkaar. Alexander: 'Door mee te doen met wedstrijden kan ik mijn handicap verbeteren en hoop ik dat teams mij vragen met hen mee te doen. Met het Universiteitsteam heb ik, samen met mijn broer, meegedaan aan wedstrijden in onder andere Rome (2e geworden) Boston (1e), Dublin (1e) en Soto Grande. Het team, bestaat uit drie deelnemers uit de gemeente De Bilt: Alexander Beyleveldt, Rainier Beyleveldt en Dominique Buck (uit Maartensdijk). Van het poloteam uit Harvard hebben wij zelfs gewonnen. Een hele prestatie, waar wij heel blij mee zijn'.

Woensdagavond
Beyleveldt is trots op zijn zoons. Hij vertelt: 'Alexander doet het goed binnen de polosport. Elke woensdagavond is hij hier te vinden, na zijn werk, en is hij met zijn sport bezig. En niet alleen voor zichzelf hoor. Iedere belangstellende is hier van harte welkom. Van beginner tot gevorderde'. Zowel vader als zoon geven les aan degenen die graag polo wil leren spelen. Eén van die leerlingen is Guido, uit Putten: 'Voor mij is het de eerste keer dat ik op één van de paarden in Groenekan rijd. Wat een geweldige beesten. Zij zijn goed voorwaarts en heel braaf. Zij zijn bijna niet van hun stuk te brengen, zodat ik al mijn aandacht bij de training kan houden'. Beyleveldt vult aan: 'Na de training doen wij onderling nog een wedstrijdje. Iedere deelnemer krijgt twee paarden tot zijn of haar beschikking, zodat wij 2 chukka's, van ieder 7,5 minuten, kunnen spelen. Dit is om de paarden te sparen. Na de training en een wedstrijdje worden de paarden verzorgd en teruggebracht naar stal.' Een ontspannen avond is dan weer voorbij'.