Duidelijk waar de laadpalen bij het oude gemeentehuis van Maartensdijk geplaatst gaan worden.
Duidelijk waar de laadpalen bij het oude gemeentehuis van Maartensdijk geplaatst gaan worden.

Nieuwe oplaadpunten voor elektrische auto's

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Gemeente De Bilt krijgt zes nieuwe locaties voor het opladen van elektrische auto's. Dat betekent 2 'gewone' parkeerplaatsen minder per locatie. Over het algemeen wordt de komst van de laadpalen positief gezien. De communicatie daarover laat volgens omwonenden echter te wensen over.

Een oplaadpunt is gewenst in de nabijheid van bezitters van een elektrisch voertuig. Daarvoor worden twee parkeerplaatsen aangewezen waar deze opgeladen kunnen worden. In het kader van 'Elektrisch Vervoer' in De Bilt wordt elektrisch rijden gestimuleerd. Extra laadpunten kunnen ingericht worden als bijvoorbeeld de bezitters van het elektrische voertuig niet over parkeerruimte op eigen terrein beschikken en de parkeerdruk niet onevenredig aangetast wordt.

Belangen
Het College geeft aan dat de belangen van bewoners, bedrijven en hulpdiensten zijn meegewogen; dat wil zeggen dat gestreefd is de laadpaal zodanig te plaatsen dat mogelijke overlast wordt vermeden en de bereikbaarheid van de nooddiensten en de doorstroming gegarandeerd wordt. Tenslotte wordt het overleg met de Politie Midden-Nederland genoemd en dat uit dit overleg gebleken is dat de politie met het voorgenomen besluit kan instemmen. In de besluiten wordt verwezen naar bijgevoegde kaartjes, waarop aangegeven zou zijn, waar precies de laadpalen komen te staan. Echter blijken deze geen toegevoegde waarde te hebben. Donate Schuil is woordvoerster van de gemeente: 'Op de kaartjes bij de bekendmaking had aangegeven moeten staan, welke vakken gereserveerd worden voor het opladen van elektrische auto's. In het systeem waaruit die bestanden worden ge-upload staat het juist aangegeven, maar op de site en in de bijlagen bij de Staatscourantbesluiten is dit inderdaad niet te zien. De gemeente gaat er achteraan dat dit technische mankement verholpen wordt'.

Beheer
Donate Schuil vervolgt: 'De gemeente maakt het mogelijk, dat de palen geplaatst worden, maar plaatst en beheert ze niet zelf. Met het gepubliceerde besluit is het nu mogelijk om de vakken te reserveren voor laden en daarbij een bord te plaatsen. De organisatie, die de palen gaat plaatsen kan nu vergunningen bij de gemeente en de netbeheerder aanvragen om de paal daadwerkelijk te mogen plaatsen en aan te sluiten op het elektranet. Pas wanneer die vergunningen verleend zijn, kan er een planning voor het plaatsen gemaakt worden. Als alles mee zit zou dit voor het eind van het jaar kunnen'.

Aanvragen
'De locaties worden bepaald op basis van aanvragen van eigenaren en bestuurders van elektrische auto's. Als zij niet over eigen terrein beschikken waar de auto geparkeerd kan worden, kunnen zij een laadpaal aanvragen voor in de openbare ruimte. Er is nog budget over om voor dit jaar nog een aantal palen aan te vragen. Als mensen daar belangstelling voor hebben kunnen zij contact opnemen met de gemeente en zo een bijdrage leveren aan een nog duurzamere gemeente', aldus de gemeentelijke woordvoerster.  

Communicatie
Op de diverse locaties is men over het algemeen niet tegen de genomen besluiten: 't Is best goed, dat op deze wijze wordt bijgedragen aan meer duurzaamheid, maar waarom wordt daarover niet of nauwelijks gecommuniceerd'? Meer van dergelijke opmerkingen worden gemaakt. Bij de Clara Peeterslaan wordt een bewoner middels een omgevingsapp geattendeerd op dit bericht, maar inhoudelijk wordt er geen informatie verstrekt; 'Ook die tekening zegt niet waar de paal wordt geplaatst'. Bij de Snippenlaan is er nog meer onbegrip: 'Er parkeren al veel auto's vanuit de omgeving hier; er zijn maar drie parkeerplaatsen waarvan ze er nu twee gaan toewijzen als oplaadpunt? Kan dat niet op een andere plek'?

Langs de Dorpsstraat is woensdag 10 augustus het oplaadpunt, hoek Biltsteyn, afgedekt. Het houdt waarschijnlijk verband met de mogelijke verplaatsing van plm. 200 meter naar de locatie op de hoek van Zorgvliet.
Op de Snippenlaan is het al schipperen met de parkeerruimte.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding