Meer bussen in avonduren naar De Bilt

Algemeen Algemeen

Reizigers in en rondom de stad Utrecht kunnen volgend jaar profiteren van meer openbaar vervoer. De provincie wil in 2017 inzetten op nieuwe buslijnen en extra ritten om aan de aanhoudende vraag te voldoen. Het aanbod zal met circa 4% toenemen. Reizigers kunnen nog tot 7 september reageren.

Meer openbaar vervoer: dat blijkt uit de uitgangspunten die de provincie Utrecht voor het vervoerplan 2017 heeft opgesteld. Dit plan regelt de inzet van het openbaar vervoer in het gebied in en rondom de stad Utrecht, waar vervoerder U-OV rijdt met bus en tram. Het is de bedoeling dat de nieuwe dienstregeling op 11 december van dit jaar in werking treedt.

Reacties
Voordat het vervoerplan definitief wordt gemaakt kan iedereen reageren op de voorstellen. Daarvoor loopt nog tot 7 september een consultatieronde. Het gehele plan en de belangrijkste wijzigingen zijn te zien op www.provincie-utrecht.nl/u-ov2017. Op de site kunnen lezers hun reactie plaatsen.

Lijn 53
Eén van de belangrijkste wijzigingen betreft Lijn 53 tussen Utrecht en Zeist. Het voorstel is om straks tot 23.00 uur elk kwartier een bus te laten rijden. Richting Utrecht geldt de kwartierdienst tot ongeveer 22.00 uur. Lijn 53 is één van de belangrijkste lijnen tussen Utrecht en Zeist. Na de avondspits daalt de frequentie momenteel van 8 ritten tot 2 ritten per uur. Dit leidt tot volle bussen, waarover regelmatig wordt geklaagd. Ter hoogte van De Bilt ligt de gemiddelde bezetting tussen 19.00 en 23.00 uur boven de 25 passagiers per rit, later op de avond zelfs boven de 35.

Wijziging
Om het aanbod tussen Utrecht en Zeist 's avonds verder te verbeteren, de druk op de volle bussen te verlichten en een verdere toename van het gebruik te realiseren, gaat lijn 53 tot ongeveer 23.00 uur elk kwartier rijden. Richting Utrecht geldt de kwartierdienst tot ongeveer 22.00 uur. Deze dienstregeling-wijziging vindt plaats op alle dagen van de week in de winterdienstregeling, aangezien de avondritten in de weekenden tot de drukste van de week behoren. De omvang van deze uitbreiding op lijn 53 bedraagt circa 2.000 dienstregelingsuren op jaarbasis. Het is de voornaamste uitbreiding binnen het nieuwe vervoersplan.

Evaluatie
Vanaf de zomer van 2017 komt nieuwe infrastructuur beschikbaar. Dan worden de effecten van de nu voorgestelde wijziging van de dienstregeling nog eens tegen het licht gehouden. Voorstellen die hieruit voorkomen, evenals verdere optimalisaties van het U-OV netwerk per 1 juli 2017, worden beschreven in het vervoerplan 2017 deel 2. De provincie presenteert dit vervoerplan begin 2017.