Carl-Jan Hansen bladert in ‘De hel van Tjideng’ over herinneringen van een ex-gevangene van een Jappenkamp.
Carl-Jan Hansen bladert in ‘De hel van Tjideng’ over herinneringen van een ex-gevangene van een Jappenkamp.

Herdenking Japanse Capitulatie De Bilt

Algemeen Historie

door Walter Eijndhoven

De herdenking van de Japanse Capitulatie, bij het monument voor het gemeentehuis in Bilthoven, is de enige in de regio en wordt steeds drukker bezocht. Behalve velen, die de oorlog hebben meegemaakt, tonen steeds meer jongeren hun respect en erkenning door aanwezig te zijn, ondanks het feit dat zij de oorlog niet hebben meegemaakt.

Carl-Jan Hansen uit Bilthoven is blij met die interesse van de huidige jeugd voor zijn geboorteland Indonesië en voor wat zich daar heeft afgespeeld, tijdens de oorlog tegen Japan. Ook hij is zeker van de partij bij de herdenking op maandag 15 augustus. Hij vertelt: 'Ik ben geboren in Indonesië, in Djakarta. Mijn vader werkte als arts op Borneo, het huidige Kalimantan. Mijn hele familie was daar erg gelukkig. Tot de oorlog begon. Mijn moeder werd overgebracht naar een kamp in Indonesië en mijn vader zat gevangen in een kamp in Japan. Vreselijk!' Na het droppen van de twee welbekende atoombommen op Japan, capituleerden de Japanners'.

Kiezen
In 1948 werd de staat Indonesië opgericht. Hansen: 'De Nederlanders in het gebied moesten in die tijd kiezen of zij de Indonesische- of de Nederlandse nationaliteit wilden behouden. Daarna begon de grote uittocht. Zo'n 300.000 Nederlanders vertrokken uit Indonesië en, met achterlating van alle bezit, kwamen zij berooid aan in Nederland. Velen van hen gingen daarna door naar Hawaii'.

Monument
Maandag 15 augustus wordt het werkelijke einde van WOII herdacht, na de capitulatie van Japan. Hansen vervolgt: 'Onder het monument, naast het gemeentehuis, is de aarde gemengd met grond van het Ereveld Kalibanteng op Java. Heel bijzonder. Bij deze wil ik ook een ieder oproepen vooral aanwezig te zijn bij de herdenking, opdat wij dit nooit meer hoeven meemaken'.