Logo vierklank.nl
De dienst in deze katholieke kerk van Sint Maarten wordt op zondag 21 augustus uitgezonden op NPO2.
De dienst in deze katholieke kerk van Sint Maarten wordt op zondag 21 augustus uitgezonden op NPO2.
Algemeen

Viering Maartenskerk rechtstreeks op landelijke televisie

De katholieke kerk van Sint Maarten aan de Nachtegaallaan in Maartensdijk is op zondag 21 augustus meer dan een uur lang live te zien op NPO2. De eucharistieviering wordt dan om 10.30 uur rechtstreeks door de KRO uitgezonden op de Nederlandse televisie.

door Henk van de Bunt

'Het is een unicum in de geschiedenis van onze kerk, het is ook een bijzonder moment voor Maartensdijk en het is eervol voor de gemeente De Bilt, dat een religieus evenement uit ons dorp door heel Nederland te volgen is', vertelt Loek Fonkert. Deze actieve Maartensdijker coördineert de gang van zaken rond de viering namens de geloofsgemeenschap van Sint Maarten.

Trots
De zondagochtend van NPO2 is van 8.00 tot 12.30 het podium voor godsdienstige programma's. NCRV, EO en KRO vullen deze uren met programma's, die bij hun religieuze missie horen. Na Nederland Zingt en andere uitzendingen van de EO is het vanaf 10.15 uur de beurt aan de KRO. Die brengt eerst een inleiding op de viering en daarna elke week een rechtstreekse uitzending van de viering uit het land. De KRO gaat daartoe door alle regio's en vindt voor Utrecht en omgeving normaal onderdak in de Nicolaaskerk in Baarn. 'Omdat die gerestaureerd wordt, moest er een andere locatie worden aangewezen. Het Aartsbisdom Utrecht heeft daartoe in overleg met pastoor Joachim Skiba Maartensdijk aangewezen. Daar zijn we heel trots op', vertelt dorpsgenoot Loek Fonkert.

Jubileum
Die trots heeft te maken met het feit dat de katholieke kerk van Sint Maarten dit najaar haar 50-jarig bestaan viert. 'Dit voelt als een geschenk, als slagroom op de taart van ons jubileum. We zijn druk bezig met de voorbereiding van ons jubileum en willen dat graag delen met de andere kerken en met de samenleving van de gemeente De Bilt. En toen kregen we zomaar de kans om de viering van 21 augustus te delen met heel Nederland. We zijn een kerk die het geloof naar buiten wil uitdragen. Dan voelt dit als een hoofdprijs', legt coördinator Loek Fonkert uit.

58 minuten
Er komt wel heel wat voor kijken voordat de rechtstreekse uitzending een feit is. De facilitaire mensen van camera, licht en regie hebben al een werkbezoek gebracht. De koorliederen worden in de repetitie op tijd geklokt, de liturgie wordt onderdeel voor onderdeel doorgenomen. Eigenlijk wordt er niets aan het toeval overgelaten. 'Dat is ook best logisch, want zondag 21 augustus moet de viering binnen 58 minuten voorbij zijn. We hebben niet de luxe om uit te lopen. Dus alles moet precies kloppen', verduidelijkt Loek Fonkert, die hoopt dat de trouwe kerkgangers nu ook komen en niet voor de buis gaan zitten.

Draaiboek
'We willen laten zien dat Maartensdijk een vitale katholieke geloofsgemeenschap heeft. Iedereen helpt daarom ook mee. Op zaterdag wordt het licht klaargezet, op zondag gaat de opbouw vanaf 6.00 uur in de ochtend verder. Er ligt een draaiboek klaar. Iedereen weet wat hij of zij moet doen: van koffie zetten tot broodjes smeren, van mensen welkom heten tot de boekjes uitdelen', zo laat een enthousiaste Loek Fonkert weten. De kerk is op 21 augustus open vanaf 9.45 uur. Om 10.30 uur begint de viering, die doorgaans door 100.000 mensen wordt bekeken. Voorafgaand aan de viering wordt een geloofsgesprek uitgezonden. Dat is dit keer met Maartensdijker Wim Verheul, die zijn hele leven al in het kerkkoor zingt. Hij vertelt te midden van zijn koeien over de liefde voor zijn vee en de betrokkenheid met zijn kerk.

Meer berichten