Een top-20 plaats voor zeevishandel De Botter uit De Bilt.
Een top-20 plaats voor zeevishandel De Botter uit De Bilt.

De Botter krijgt dikke negen voor Hollandse Nieuwe

Algemeen Algemeen

Waar eet men de lekkerste Hollandse Nieuwe? Om hierachter te komen ging het AD voor de 35e keer op zoek naar het antwoord op de ieder jaar weer gestelde vraag: wie verkoopt de lekkerste haring van Nederland? Keurmeesters Aad Taal en John Oosterhuis en verslaggever Paul Hovius reisden stad en land af naar de betere haring van Nederland en kwamen ook in De Bilt langs.

door Walter Eijndhoven

Reinier, eigenaar van Zeevishandel De Botter uit De Bilt vertelt: 'Elk jaar is het weer spannend of de heren van het Algemeen Dagblad ook onze winkel met een bezoek komen vereren. Onze klanten kunnen hun viswinkel aanmelden bij het AD en dan nog is het afwachten of onze zaak daadwerkelijk wordt bezocht door het team van het Algemeen Dagblad. Daarvoor is het aantal landelijke aanmeldingen namelijk veel te groot'. De jury gaat sowieso altijd langs bij de nummers 1, 2 en 3 van het vorige jaar. Ook viswinkels die eindigden op de 4e t/m 15e plaats en zichzelf opnieuw aanmelden, zijn verzekerd van een bezoek. Reinier: 'Veel trouwe klanten hebben onze winkel genoemd bij het AD. Dankzij hen eindigden wij in 2014 op de 19e plaats, met een negen en dit jaar werden wij dus 17e'. Vorig jaar heeft het AD-team de winkel niet bezocht.

Noorwegen
De vraag is natuurlijk hoe het komt dat De Botter zulke lekkere haring verkoopt. Reinier: 'Mijn haring koop ik bij een bedrijf in Noorwegen. Nadat ik heb geproefd én goedgekeurd, koop ik een partij, uit hetzelfde gebied. Het voordeel daarvan is dat zij hetzelfde voedsel (krill) hebben gegeten en dus allemaal hetzelfde smaken. Alle haringen zijn bijvoorbeeld even vet en dat proeft de consument'.

Winkel
Niet elke winkel heeft dezelfde haring. In Amsterdam is haring veel groter en stugger dan bij De Botter in De Bilt. Reinier is al vijf jaar klant bij hetzelfde Noorse bedrijf en dat werpt zijn vruchten af. Hij vervolgt: 'Als de haring aan wal komt, wordt zij gedurende dertig uur in een emmer met zout water bewaard. Daarna wordt de hele partij diep ingevroren, bij een temperatuur van – 40 graden. Als zij uiteindelijk in onze winkel arriveert, bewaren wij hen in speciale koelbakken. Het lekkerst is de haring als zij een temperatuur heeft tussen twee en zeven graden. Dan is de ziltigheid van de haring precies goed. En als zij dan ook nog met liefde bereid is, is zij perfect'.

Reinier roept zijn klanten alvast op om hun winkel volgend jaar weer voor te dragen voor de AD-Haringtest. Reinier: 'Ik leg de lat hoog. Volgend jaar gaat ons hele team voor een top-tien plaats'.