Dinsdag 19 juli was bij Schutsmantel de start. Midden ‘diehard’ Heistee. [foto Reyn Schuurman]
Dinsdag 19 juli was bij Schutsmantel de start. Midden ‘diehard’ Heistee. [foto Reyn Schuurman]

Ook Vierdaagse in Bilthoven

Algemeen Ouderen

door Walter Eijndhoven

Afgelopen week was heel Nederland in de ban van de Vierdaagse in Nijmegen. Maar ook Bilthoven was van de partij. Zowel bewoners van woonzorgcentrum Schutsmantel, aan de Gregoriuslaan, als bewoners van D'Amandelboom aan de Noord-Houdringelaan lieten zien dat ook zij er wat van konden. Lopend of in een rolstoel, de kilometers gleden aan hen voorbij.

Tegelijk met de 100e Nijmeegse Vierdaagse van dinsdag 19 juli t/m vrijdag 22 juli, startten op dinsdagochtend vrijwilligers en bewoners van Warande woonzorgcentrum Schutsmantel voor een Vierdaagse in de onmiddellijke omgeving. 'Zonder de hulp van vele vrijwilligers, vrienden en familieleden, zou zo'n Vierdaagse voor ons niet te doen zijn. 'Wij zijn dan ook trots op onze vrijwilligers, die van deze Vierdaagse een waar feest hebben gemaakt'. Aan het woord is Angela Strubbe, activiteitenbegeleidster bij de Schutsmantel. Zij vervolgt: 'Het thema van de Nijmeegse Vierdaagse was dit jaar 'Wie wandelt, wordt honderd'. Nou, daar zit wel een kern van waarheid in. De oudste deelneemster bij onze Vierdaagse was liefst 103 jaar oud, maar ook deelnemers van ver in de tachtig en negentig deden mee. Leuk is nog te vermelden dat één van de deelnemers, de heer Heistee, een zeer varen wandelaar is. Hij liep 35 maal de Nijmeegse Vierdaagse, een echte diehard'. Op vrijdagochtend werden alle deelnemers feestelijk ingehaald door loco-burgemeester Madeleine Bakker-Smit met gladiolen en medailles en met muziek van de 'Kunst en Genoegen' uit Maartensdijk.

D'Amandelboom
Ook bewoners van Woonzorgcentrum D'Amandelboom deden mee aan de Rolstoelvierdaagse. Evert van Urk, coördinator bij D'Amandelboom vertelt: 'Voordat onze Vierdaagse van start ging, moest ik nog heel wat regelen. Het leek mij leuk om met de bewoners door bos Noord-Houdringe te wandelen, maar dat bosgebied is afgesloten voor wandelaars. Gelukkig was de eigenaar van het bos ons welgezind en stelde hij het gebied open voor onze groep en konden wij daar een mooie wandeling maken'. De twee daaropvolgende dagen verliepen via verschillende routes, zodat de deelnemers heel wat van hun omgeving te zien kregen. Van Urk: 'Vrijdag, de laatste dag, werden onze bewoners door loco-burgemeester Madeleine Bakker-Smit ontvangen op het gemeentehuis. Behalve een tractatie, kregen zij ook een medaille omgehangen. Als je zag, hoe hun ogen glinsterden met al die aandacht. Daar doe je het toch allemaal voor hè?' Na de officiële handelingen vertrokken alle vijftig deelnemers weer richting D'Amandelboom, waar zij door medebewoners werden ontvangen op de Via Gladiola, met bloemen.

Op vrijdagochtend werden de deelnemers feestelijk ingehaald met bloemen, medailles en muziek
Ook bij D'Amandelboom waren er voor de deelnemers gladiolen.