Een aantal leden van het kernteam Essenkamp Helpt in één van de kamers voor een nieuwe buur.
Een aantal leden van het kernteam Essenkamp Helpt in één van de kamers voor een nieuwe buur.

Essenkamp klaar voor nieuwe buren

Algemeen Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

Het voormalig Gezondheidscentrum aan de Essenkamp in De Bilt is verbouwd, geschilderd en ingericht voor statushouders, die nu de AZC ´s kunnen verlaten. Zaterdag 2 juli konden sponsoren en andere belangstellenden het eindresultaat bekijken. Afgelopen maandag zijn de eerste nieuwe buren gearriveerd.

Oktober 2015 startten de eerste gesprekken tussen betrokken buurtbewoners. Hun vraag was wat kunnen wij doen voor vluchtelingen die statushouder zijn geworden en in Nederland mogen blijven. Er werd gezocht naar een plek binnen de wijk waar kleinschalige opvang kon worden geboden. Alsof het zo moest zijn kwam ook net het Gezondheidscentrum vrij. Het bleek een geschikte plek. Om het pand aan de Essenkamp geschikt te maken voor de nieuwe buren werkten de gemeente De Bilt, woonstichting SSW, de eigenaren van het pand, Steunpunt Vluchtelingen De Bilt en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) samen met de mensen van met het buurtinitiatief 'Essenkamp Helpt'. Het kernteam van 16 personen heeft vooral de afgelopen week alle zeilen bij hebben moeten zetten om alles af te krijgen.

Buren uit Syrië
Er is veel werk verzet. Het pand ziet er mooi uit. De leden van het kernteam waren allemaal enthousiast en terecht. Eén van de leden van het kernteam is Marian Michielsen. 'Er is veel gebeurd. Dit is denken wij een goede plek om te wonen, al moeten we er wel bij zeggen dat dus niet iedereen hier een eigen huis krijgt. Maar wel een eigen kamer die al helemaal klaar is: er staat een opgemaakt bed in, een eettafel met stoelen, een bank en een kast. Ze kunnen er zo in. Er zijn aparte ruimten met toiletten en douches, een was/strijkkamer, een keuken met 4 koelkasten en een gezamenlijke ruimte bij de entree. Er komen hier alleen mensen uit Syrië, zodat ze direct al aanspraak hebben van landgenoten'. Met het COA is afgestemd dat de mensen die hier naar toe komen een afspiegeling zijn van de bewoners uit de wijk. 'Zo komt er een vader met zijn zoon, een al wat oudere vrouw met haar dochter, maar bijvoorbeeld ook een aantal jonge mannen'.

Stichting
Het kernteam van het buurtinitiatief Essenkamp Helpt is bezig om een stichting op te richten. Het werk zit er namelijk nog niet op. Marian Michielsen: 'Wij willen meer: wij willen deze mensen ook echt helpen en met ons zijn er veel mensen die zich hiervoor willen inzetten. Dat hebben we al gezien bij de inrichting van het pand: alle spullen hebben we gekregen. Nieuwe dekbedden en overtrekken van Morpheus, maar ook gebruikte meubels, pannen, tafels, stoelen en bedden. Een oudere man ging verhuizen naar Londen en wij mochten heel veel spullen hebben. Omdat het vervoeren ervan wat lastig was heeft Emmaus dat voor ons geregeld. We hebben ons ingezet maar krijgen er dus ook veel voor terug, ook onze onderlinge verhoudingen zijn nog meer verbeterd'. De nieuwe buren gaan ze ook helpen. 'We hebben al een aantal mensen bereid gevonden om de Nederlandse taal aan te leren, om te leren fietsen, om onze gebruiken uit te leggen en er zal meer op ons pad komen. Dat gaan we ook weer met z'n allen doen'.