Afbeelding

Nog meer kunst bij het spoor

Algemeen Kunst & Cultuur

door Guus Geebel

'Hoe mooi kan het leven worden als je verbinding, veiligheid en kunst in één feestje kan vieren.' Wethouder Hans Mieras zei dit op 29 juni bij de onthulling van de plaquette met de tekst die zangvereniging Zang Veredelt een jaar geleden bij de officiële opening van de onderdoorgang bij station Bilthoven ten gehore bracht.

Bouwmanager Maarten Teunissen van ProRail vertelt hoe het idee is ontstaan om het lied van Zang Veredelt te vereeuwigen. 'Henk van der Wiel van de zangvereniging benaderde mij daarover na de officiële opening en zo ontstond het idee een plaquette met de tekst te maken.' Ter gelegenheid van de opening werden vorig jaar ook zes kunstwerken geplaatst die door zeven leerlingen van de Werkplaats Kindergemeenschap en de Julianaschool zijn ontworpen. Op deze kunstwerken zijn nu QR-codes aangebracht waarmee met een smartphone het verhaal achter het kunstwerk kan worden opgevraagd.

Ontwikkelingen
De wethouder gaat in op verdere ontwikkelingen in het centrum van Bilthoven. 'Het centrum is ten opzichte van vorig jaar alweer veranderd.' Hij noemt de nieuwe ING bank, de nieuwe appartementen aan de Melchiorlaan en het plan dat er ligt om het Vinkenplein parkachtig in te richten. 'Het is zelfs zover dat dit najaar wordt begonnen met het verder opknappen van De Kwinkelier. Het centrum is volop in beweging.' De wethouder, Maarten Teunissen en voorzitter Jitte Roosendaal van Zang Veredelt onthullen vervolgens de plaquette die is aangebracht op de tunnelwand. Jitte Roosendaal draagt de door hem geschreven tekst voor die bestaat uit 47 lettergrepen en 24 woorden. De aanwezige leden van Zang Veredelt zingen het lied vervolgens.

Begroeiing
Een langskomende dame zegt het jammer te vinden dat de kunstwerken van de kinderen door de hoge begroeiing niet zichtbaar zijn. Maarten Teunissen vertelt haar dat hij daar twee dagen eerder wat aan gedaan heeft. 'Maar dat verliep niet zonder problemen. Ik was in de buurt en dacht ik ga deze dag voorbereiden. Met een schaartje ging ik aan de slag om de begroeiing rond de kunstvoorwerpen te verwijderen. Ik had geen vestje aangedaan en opeens hoor ik achter me: wat zijn we aan het doen. Het was de politie en ik vertelde dat ik van ProRail was maar moest me wel legitimeren. Dat ik in Amsterdam werkte vond de agent maar vreemd. Hij zou er in ieder geval een melding van maken.'

Kunstenaars
De zeven scholieren die de kunstwerken hebben ontworpen zijn: Van de Julianaschool Max Rondelli, Anne van Vulpen en Steyn Dijkstra. Van de Werkplaats Kindergemeenschap Julian Kniest, Cathelijke Ruiken en Jopje Remmen, en Jade Bemelmans.

Drie aanwezige ontwerpers van de kunstwerken: v.l.n.r. Max Rondelli, Steyn Dijkstra.en Anne van Vulpen.
V.l.n.r. Wethouder Hans Mieras, Jitte Roosendaal en Maarten Teunissen onthullen de plaquette.