Michiel van Weele vraagt aandacht voor de parkeeroverlast in de Rubenslaan in Bilthoven.
Michiel van Weele vraagt aandacht voor de parkeeroverlast in de Rubenslaan in Bilthoven.

Vragen en voorstellen uit de raad van 30 juni

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Anne de Boer (GroenLinks) stelt vragen over overtreding van de Faunawet vanwege loslopende honden in het Leijense Bos in Bilthoven en wil weten hoe de APV wordt gehandhaafd. Burgemeester Gerritsen antwoordt dat binnen de bebouwde kom handhaving grotendeels plaatsvindt door Boa's. Het grootste gedeelte van het grondgebied van de gemeente De Bilt buiten de bebouwde kom is in eigendom van Het Utrechts Landschap. Burgemeester Gerritsen gaat over deze kwestie overleg voeren met landschapsbeheerders van het buitengebied. Johan Slootweg (SGP) stelt vragen over het achterpad Julianalaan Bilthoven.

Parkeren Rubenslaan
Michiel van Weele (D66) vraagt in voorstel zo spoedig mogelijk te komen tot een door bewoners, Huize Het Oosten en gemeente gedragen verkeersveilige oplossing voor het parkeren aan het begin van de Rubenslaan in Bilthoven Uitgangspunten daarbij zijn eenzijdig parkeren aan de kant van Huize Het Oosten en een groene berm aan de kant van de bewoners. Wethouder Jolanda van Hulst wil het gesprek met de bewoners aangaan voor een tijdelijke oplossing. De parkeerdruk is op dit moment niet weg te nemen. Voor de toekomst zoekt ze een oplossing waarin iedereen zich kan vinden. Het voorstel wordt aangenomen.

Bushaltes
Menno Boer (SP) vraagt in een voorstel alle bushaltes met spoed te inspecteren en waar nodig aan te passen en te beschutten. Wethouder Jolanda van Hulst antwoordt dat 75 procent van de haltes is aangepast. Er lopen nog projecten om haltes aan te passen,                       onder andere halte Gemeentehuis en De Poolster. Hiermee zijn bijna alle haltes aangepast. Daarna ontbreken middelen om nog een slag te maken. Nadere inspectie lijkt haar op dit moment niet noodzakelijk. Het voorstel is verworpen.

Boa's
Een voorstel van Peter Schlamilch (Beter De Bilt) om de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) meer te laten handhaven, meer bonnen uit te schrijven en zichtbaarder te zijn werd met grote meerderheid verworpen. Schlamilch baseert de noodzaak daarvan op overlast die burgers ervaren blijkens de cijfers van de burgerpeiling. Dolf Smolenaers vindt de burgerpeiling niet de leidraad om daar één op één actie op te ondernemen. Voor D66 kan boetes uitschrijven nooit een doel zijn. Johan Slootweg (SGP) stelt dat het wel of niet goed gaan in de samenleving niet afhangt van het aantal bonnen dat uitgedeeld wordt. 'Het heeft vooral te maken met moreel besef.' Han IJssennagger (Bilts Belang) zou graag resultaten willen zien van het optreden van de boa's, bijvoorbeeld op plaatsen waar veel parkeeroverlast is. Portefeuillehouder burgemeester Gerritsen zegt dat het niet gaat om het uitdelen van een bon, maar om het bevorderen van naleefgedrag. Dat bereik je ook doordat je bij mensen begrip gaat kweken voor de overlast die zij of hun hond veroorzaken.