Opaal Bush van der Graft bij een door haarzelf gemaakt decor.
Opaal Bush van der Graft bij een door haarzelf gemaakt decor.

Kindervakantieweek blijft populair

Algemeen Jeugd

door Guus Geebel

'Het is heel leuk werk en omdat de kinderen plezier maken en blij zijn is het niet moeilijk om ze te begeleiden', zegt de zeventienjarige Opaal Bush van der Graft. Ze begon vier jaar geleden als begeleidster van de jaarlijkse kindervakantieweek van WVT en is daar toen vrijwilligerswerk blijven doen.

'Ik heb het altijd met plezier gedaan en op een gegeven moment ben ik nog meer gaan doen in de organisatie van WVT.' Samen met Bas van Barneveld regelt Opaal de PR van het vakantieproject. De kindervakantieweek is een week boordevol activiteiten voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Het programma wordt van maandag 11 tot en met vrijdag 15 juli vanuit WVT in Bilthoven gehouden. Dit jaar is het thema: Het land van Reuzeklein. Wat groot is, wordt klein. Wat klein is, kan heel groot worden. De start is alle dagen op de parkeerplaats van WVT en begint met een toneelstukje. Als het heel slecht weer is gebeurt dat binnen. 'Op woensdag gaan we altijd zwemmen en donderdag gaan we met  vijf of zes bussen naar de Julianatoren in Apeldoorn. Het parkeren van de bussen bij WVT is dan altijd een heel gedoe vanwege de beperkte ruimte die er is.'

Volgeboekt
De voorbereiding is begin dit jaar gestart. Een groep van ongeveer 15 mensen is daarmee bezig geweest. 'Er worden nu decors gemaakt voor de toneelstukjes waarmee we iedere dag beginnen en alles wordt geregeld om de dagen soepel te laten verlopen.' De kinderen worden ingedeeld in groepen van ongeveer 15 tot 20 jongens en meisjes. Elke groep heeft een vaste leiding, die afhankelijk van leeftijd en groepsgrootte bestaat uit twee of meer personen. Als er kinderen uit dezelfde schoolgroep zijn opgegeven, komen ze zo veel mogelijk in één groep. Kinderen uit combinatieklassen worden per schoolgroep ingedeeld. Elke groep heeft altijd minstens één begeleider die de kindervakantieweek eerder heeft meegemaakt. Het maximum aantal kinderen dat kan deelnemen is 400. In april was de week al helemaal volgeboekt.

Vrijwilligers
Rond zeventig vrijwilligers begeleiden de verschillende groepen. Opaal is pas geslaagd voor de havo en had voldoende tijd om te helpen bij de voorbereiding van de vakantieweek. Ze is onder meer nu met anderen bezig met het ontwerpen en bouwen van de decorstukken voor de toneelstukjes. De decorstukken komen tijdens de kindervakantieweek de hele dag op de parkeerplaats te staan. Iedereen is welkom deze creaties daar te komen bewonderen. De toneelstukjes zijn geschreven door mensen uit de organisatie. Die voeren ze ook op. De stukjes zijn zonder tekst omdat teksten met een grote groep toch moeilijk verstaanbaar zouden zijn. Een verteller vertelt wat de personages doen. 'Vooral veel plezier maken, dat is het doel van de kindervakantieweek', zegt Opaal.

Nabespreking
Een deel van het programma is aangepast aan de leeftijd. De jongste kinderen gaan bijvoorbeeld naar een kinderboerderij of spelen bij warm weer met water. De oudsten gaan naar het zwembad of naar het bos. Een aantal activiteiten heeft betrekking op het thema.

Er wordt gezorgd dat kinderen voldoende te eten en te drinken krijgen. Op maandag en woensdag vindt er met de vrijwilligers na afloop een nabespreking plaats waarbij eventuele knelpuntjes worden besproken. Helemaal na afloop komen ze nog een keer bij elkaar om de kindervakantieweek te evalueren.