Kunst op Park Vliegbasis Soesterberg.
Kunst op Park Vliegbasis Soesterberg.

Excursies Park Vliegbasis Soesterberg

Algemeen Kunst & Cultuur

Wie houdt van de mix van natuur, kunst en militair erfgoed én fietsen, kan onder begeleiding van gidsen van Utrechts Landschap toegang krijgen tot een paar heel bijzondere plekken op Park Vliegbasis Soesterberg. Op zaterdag 2 juli start om 10.30 uur de kunstexcursie, die men op de fiets langs een aantal kunstobjecten uit Collectie De Basis leidt. De afstand is ca. 10 kilometer.

Sinds 2011 al werkten kunstenaars op de vliegbasis aan deze collectie. Alle objecten zijn op een bepaalde manier verbonden met verleden, heden of toekomst van de voormalige vliegbasis en bevinden zich verspreid over het terrein in historische gebouwen. In de verkeerstoren bevindt zich een minimuseum met thema's uit de Amerikaanse periode en in één van de shelters is een nagebouwde atoomwolk op schaal te zien die de heftige geschiedenis van de Koude Oorlog tot leven brengt.

Militaire Historie
Vooral belangstelling voor het militaire verleden van Park Vliegbasis Soesterberg? Neem dan deel aan de fietsexcursie Militaire Historie, afstand ca. 12 kilometer. Er wordt stil gestaan bij shelters, munitiebunkers, kerosineopslagplaats en andere herkenningspunten die bewaard blijven als militair erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog periode toen 'Soesterberg' dienst deed als NAVO-basis. Men komt op delen van het terrein die niet vrij toegankelijk zijn en krijgt toegang tot een aantal historische objecten. Deze excursie vindt eveneens op zaterdag 2 juli plaats en start om 13.00 uur.

Natuur(ontwikkeling)
De natuurexcursie op zondag 3 juli is een gecombineerde wandel- en fietsexcursie over een deel van de voormalige vliegbasis. In deze excursie ontdekt men dat militair beheer en natuur(ontwikkeling) goed samengaan en leert men het belang kennen van het terrein als verbindende schakel tussen natuurgebieden én als belangrijk brongebied van een groot aantal planten en dieren. De wandellocatie bevindt zich (deels) in een deel van het Park dat niet vrij toegankelijk is. Starttijd van deze excursie is 10.30 uur.

Verzamelpunt voor alle excursies is de hal van het Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1 te Soesterberg. Het is mogelijk voorafgaand aan en/of na afloop van de excursies gebruik te maken van de voorzieningen van het museum. Duur van alle excursies is ca. 2 uur. Reserveren via www.utrechtslandschap.nl is noodzakelijk. Neem zelf een fiets mee en zet deze klaar voor vertrek bij fietsenstalling 2 naast parkeerplaats P1.

(Karen van Leeuwen)