Het doek Apocalyps van Flox den Hartog Jager.
Het doek Apocalyps van Flox den Hartog Jager.

Tentoonstelling slow art

Algemeen Kunst & Cultuur

Galerie Ruimte voor Kunst, Dorpsstraat 42, de Bilt exposeert tot en met 16 juli werk van beeldend kunstenaar Flox den Hartog Jager.  

Flox den Hartog Jager werkt met textiel. Haar werk bestaat uit verschillende lagen en ontstaat in een proces van verven en bedrukken, snijden en knippen, samenvoegen en bewerken met (handgeborduurde) steken en mag met recht slow art worden genoemd. Inspiratiebron voor haar werk is het menselijk leven en mythen, legenden, verhalen en symbolen, die het leven duiden, ook al is het maar met een knipoog.

Engelen
Flox den Hartog Jager: 'Het thema 'Engelen' gaat al een tijd met mij mee. In 2011 begon ik een serie over de zes (sic!) nachten horende bij de zeven dagen van de Schepping en de rol die engelen daarin naar mijn idee speelden. Daarna verschoof mijn thema zich van de Schepping naar de Apocalyps, van het begin naar het einde van de geschiedenis. Een jaar lang maakte ik kleine werkjes met als uitgangspunt de Apocalyps van Beatus, een Spaanse monnik uit de 8e eeuw. In de Apocalyps wordt het einde van de wereld aangekondigd, beginnend met een reeks van gewelddadigheden bij wijze van katharsis en uitlopend op de komst van het hemels Jeruzalem, een nieuw begin. Het waren vooral de illustraties die Beatus bij het verhaal maakte, die mij fascineerden. De titel van het werk 'Seven to Twelve' verwijst naar de twee getallen die veelvuldig voorkomen in de Apocalyps: de zeven en de twaalf. Daarbij is zeven het getal van de wording, ontwikkeling, de twaalf het punt waar tijd ruimte wordt, het gebied van de eeuwige duur'. Zie www.ruimtevoorkunst.com voor meer info.