Gasten en vrijwilligers vieren het éénjarig jubileum met koffie en taart.
Gasten en vrijwilligers vieren het éénjarig jubileum met koffie en taart.

Leut Hollandsche Rading bestaat één jaar

Algemeen Ouderen

door Walter Eijndhoven

Woensdag 22 juni bestond Leut op de kop af één jaar. Vrijwilligers binnen dit gezellige groepje koffiedrinkers wilden dit heuglijke feit niet zomaar aan zich voorbij laten gaan en nodigden iedereen uit om deze gelegenheid mee te vieren. Uit heel Hollandsche Rading kwamen de gasten aangefietst- en gelopen, om van de zelfgebakken taarten te proeven.

Het was een gezellige boel. Met 25 man sterk stroomden de gasten en vrijwilligers binnen, in het Dorpshuis van Hollandsche Rading. Nadat de taart was aangesneden, werd even stilgestaan bij het éénjarig jubileum van het koffiedrinkersclubje. Petra Lage Venterink, vrijwilligster bij Leut nam direct het woord: 'Beste mensen, vandaag bestaat Leut precies één jaar. En ik kan u vertellen, wij gaan ermee door'. Een luid applaus volgde en ook wel een zucht van opluchting. Want die ene woensdagochtend in de week is toch wel erg gezellig en kan eigenlijk node gemist worden binnen de gemeenschap. Alice Plantinga, vrijwilligster binnen Leut vertelt: 'Precies een jaar geleden zijn wij begonnen met deze club. Natuurlijk wisten wij niet of er wel behoefte was aan een koffieclubje binnen het dorp. De eerste drie keer hebben wij proefgedraaid, maar er kwamen direct al zoveel mensen op af, dat dit wel een vervolg móest krijgen'. Petra en Alice besloten na de zomervakantie definitief door te gaan

Receptenboekje
Plantinga: 'Petra bakt bijna elke week een taart voor onze gasten. Veel van hen vroegen ons, na afloop van het koffie-uurtje, om het recept van de taart. Naar aanleiding daarvan hebben Petra en ik besloten om een receptenboekje uit te geven. Belangstellenden kunnen dit boekje dan kopen voor 8 euro. Een lagere prijs konden wij niet bedingen'. Dat het receptenboekje goed in de markt ligt, was al snel te merken. Binnen een half uur stonden al tien namen op de inschrijflijst.

Fietstochtje
Eén van die gasten die het altijd naar de zin heeft tijdens het koffiedrinken is Ruud Kreutzer. Hij vertelt: 'Ik kijk altijd weer uit naar die woensdagochtend. Het is niet alleen gezellig om anderen te spreken en het lokale nieuws samen door te nemen, maar er wordt ook veel georganiseerd. Eén keer in de paar weken wordt een lezing gegeven, vaak door één van de gasten. Zo hebben wij al heel wat gehoord over de geschiedenis van het dorp en de Graaf Floris V weg, maar ook over bosdieren en over het gevaar van teken in het bos en in je eigen tuin. Volgende week geeft één van de gasten een lezing over acupunctuur. Leuk om te horen waar iedereen zich mee bezighoudt. En deze week gaan wij voor het eerst met een aantal een fietstochtje maken, totaal anderhalf uur, met een tussenstop voor koffie'.

Niet treuren
Over twee weken stopt Lage Venterink met het wekelijks bakken van taarten. Maar niet getreurd. Veel vrijwilligers staan, volgens rooster, alweer te popelen om de gasten van hún taarten te laten proeven. En dat is nog niet alles. Lage Venterink: 'Wij hebben gemerkt dat er veel animo is voor deze vaste woensdagochtend in Hollandsche Rading. Daarom willen wij aansluiten bij Repair-Café. Dus elke twee maanden is er sowieso een extra zaterdag om elkaar te ontmoeten bij Leut'. Iedereen is van harte welkom om ook eens koffie te komen drinken bij Leut: elke woensdagochtend van 10.00 uur tot 12.30 uur, in het Dorpshuis in Hollandsche Rading.

Na een jaar taart bakken gaf Petra Lage Venterink het stokje, in ruil voor een mooie ruiker, over.