Vol spanning luisteren de kinderen naar het verhaal over de krokodil.
Vol spanning luisteren de kinderen naar het verhaal over de krokodil.

Nieuwe hoofdleidster voor peuterspeelzaal Het Kabouterbos

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Nog voor de zomervakantie begint, vertrekt Saskia Witteveen, de huidige peuterspeelzaalleidster binnen de Bosbergschool in Hollandsche Rading, naar Parijs. Na enig zoeken heeft de school in Jolanda Botman een waardig opvolgster gevonden. Vanaf het komend schooljaar zal zij de peuters onder haar hoede nemen en hen klaarstomen voor de basisschool.

Al een paar jaar werkt Saskia Witteveen als vrijwilligster op de peuterspeelzaal in Hollandsche Rading. Is zij eindelijk in vaste loondienst aangenomen, na een aantal jaar op vrijwillige basis te hebben gewerkt, vertrekt zij naar Parijs. Witteveen: 'Dat krijg ik inderdaad vaak te horen. Maar ja, soms loopt iets nu eenmaal anders dan je plant. Wel heb ik hier al die tijd met veel plezier gewerkt en kreeg alle vrijheid van de directie om mijn werk in te delen'. Witteveen begon met een klein groepje peuters, in haar vrije tijd. Inmiddels zijn het twee flinke groepen geworden van gemiddeld 14 kinderen, tijdens drie ochtenden in de week. Zij vertelt: 'Op een speelse manier laat ik de kinderen alvast kennismaken met de basisschool. Zij krijgen bijvoorbeeld natuurlessen en leren alvast basiswoordjes Engels'. En dat kunnen zij. Van 1 t/m 10 tellen in het Engels is een fluitje van een cent voor de kids. Ook 1 t/m 3 tellen in het Frans kent geen geheimen meer voor de twee- en driejarige kinderen. Ook het elkaar begroeten in de twee talen gaat de kids goed af. En op het schoolplein leren zij sociale vaardigheden, goed voor later.

Veranderingen
Jolanda Botman wordt inmiddels ingewerkt door Witteveen. Zij heeft al veel ervaring met peuters en het WE-programma en werkt momenteel nog op een school in Kanaleneiland in Utrecht. Botman: 'Spannend om weer op een nieuwe school te beginnen. Nieuwe kinderen, nieuwe collega's. Ik word nu ingewerkt door Saskia en hoop het volgend schooljaar te kunnen beginnen. Ik ben altijd in voor veranderingen. Zo wil ik meer invulling geven aan de ruimte van de klas, meer afgebakende ruimtes, zodat de kinderen naast elkaar kunnen spelen. Dit bevordert namelijk hun zelfstandigheid. Ook wil ik hen in contact brengen met andere culturen, bijvoorbeeld door te skypen met kinderen uit Suriname. Genoeg ideeën dus'.

Vrijwilligers
Ronald de Moor, directeur van de Bosbergschool in Hollandsche Rading, vult Botman aan: 'Wij zijn nog op zoek naar een vaste vrijwilligster, iemand die bevlogen is met peuters en nieuwe initiatieven wil ontplooien. Een vrijwilliger krijgt hiertoe alle kans bij ons. Als één van de ouders zich geroepen voelt, is hij/ zij natuurlijk ook welkom als vrijwilliger. De school staat achter participatie van ouders'.

De peuterspeelzaal is geopend op dinsdag-, woensdag- en vrijdagochtend van 8.30 tot 12.30 uur. Voor meer informatie kan men terecht bij Ronald de Moor, e-mailadres: r.demoor@proceon.nl of telefonisch: 06 46189749.