Logo vierklank.nl
Kunst & Cultuur

Aanstekelijk enthousiasme van drummer Daan Quittner

'Niets is te gek zolang de groove er maar in zit'

door Rob Klaassen

Om het huis van drummer Daan Quittner (27 jaar) in Groenekan te vinden hoef je niet lang te zoeken. Als je in de buurt bent en hij is aan het oefenen, dan kun je hem niet missen. In een gebouwtje achter het huis heeft hij z'n oefenruimte. Een ontmoeting met hem is al een beleving op zich.

Met zoveel enthousiasme, met zoveel vrolijkheid en ook zoveel liefde, hoor je zelden iemand over zijn hobby spreken. Een hobby, die inmiddels zijn vak is geworden. Daan is dus drummer en studeert als conservatoriumstudent maandagavond 27 juni a.s. af met een live concert in Tivoli/Vredenburg. 'Ik krijg al vanaf m'n 7e jaar drumlessen. De drums hebben me van jongs af aan getrokken. Thuis in Appingedam werd er altijd muziek gemaakt. M'n vader is bassist, m'n moeder zingt in verschillende koren en m'n zusje speelt piano en zingt ook. Ze waren geen beroepsmusici, maar het werd wel allemaal heel serieus aangepakt. Na m'n middelbare school ben ik bouwkunde in Delft gaan studeren. Ik wilde altijd al architect worden. Tijdens deze studie in Delft werd het me in de loop der jaren echter steeds duidelijker, dat als je serieus het beroep van architect wilt uitoefenen, je dit helemaal in beslag neemt. Je moet er altijd voor de volle honderd procent tegenaan gaan. Muziek maken is er dan niet meer bij. Door deze constatering raakte ik wat van slag. Nooit meer muziek kunnen maken…. Na lange aarzeling heb ik toen besloten met bouwkunde te stoppen en me volledig op de muziek te storten. Het was een gok. Vragen als: ben ik eigenlijk wel goed genoeg voor een beroepscarrière in de muziek en haal ik het toelatingsexamen voor het conservatorium wel speelden door mijn hoofd. Gelukkig is het allemaal op z'n pootjes terecht gekomen'.

Utrecht
'Ik heb gekozen om aan het conservatorium in Utrecht te gaan studeren, omdat het een brede opleiding was. Jazz en pop tezamen. Ik kreeg zo de mogelijkheid mijn eigen stijl te ontwikkelen: een mengvorm van jazz en rock. Heerlijk om te spelen. Ik speel op dit moment in twee eigen bands, Boom Petit en Oliver-Alexander. Met deze laatste band werden we Radio 6 soul en jazz talent van 2015. Het is heerlijk om in Utrecht te studeren, fijne stad en heel leuk studentenleven. Echt fantastisch. Ik heb nu vijf jaar gestudeerd: vier jaar in Utrecht en een jaar in Mannheim. 27 juni haal ik door het geven van een live concert m'n bachelor'.

Groenekan
'We konden dit huis hier op Groenekanseweg 17 met z'n vieren huren. Het ziet er nu even niet uit. We zijn op dit moment allemaal bezig om af te studeren. Huis schoonmaken, onderhoud en dat soort zaken is er nu even niet bij. Dat komt wel weer. Het is op dit moment, studeren, studeren, studeren. Voor mij drummen, drummen en nog eens drummen'. Op de vraag of de buren niet gek worden van al dat gedrum zegt Daan, dat hij een fantastisch contact heeft met de buren. Hij drumt alleen overdag, nooit 's avonds. 'Als de buren visite hebben of in de tuin willen zitten, dan geven ze dat aan en wordt er dus niet gedrumd. We hebben goede afspraken daarover gemaakt. We vinden het erg leuk in Groenekan en we hopen er in de toekomst te kunnen blijven wonen. We hebben ook al eens bij een straatfeest in Groenekan gespeeld. Hier in huis hebben we een pianist, een gitarist, een zanger en een drummer. Indien nodig, kan ik er zo van alles bijhalen. Als mensen live muziek willen hebben dan kunnen we daarover altijd een afspraak maken. We kunnen letterlijk alle genres spelen'.

Afstuderen
'Op 27 juni gaat het 's avonds gebeuren. Dan vindt mijn afscheidsconcert plaats in Tivoli/Vredenburg. Het is voor de eerste keer dat het afstudeerconcert daar plaatsvindt. Ik speel er samen met twaalf topmuzikanten. Die avond wordt er onder meer werk van mensen gespeeld die volgens mij de grootste invloed op mij hebben gehad: Snarky Puppy, Justin Timberlake en Sting. Daarnaast speel ik ook veel eigen werk. Het gaat een avond worden, waarbij het genieten zal worden van goede muziek. Ik zeg altijd maar: Niets is me te gek; zolang de groove er maar in zit! Ik hoop echt dat er veel mensen zullen komen'.

Meer berichten