55.000 euro werd opgehaald voor het goede doel. (foto Stephan Bosman)
55.000 euro werd opgehaald voor het goede doel. (foto Stephan Bosman)

Geweldige avond voor goede doelen

Algemeen Kunst & Cultuur

Zaterdag 18 juni vond een spetterende avond plaats voor Rotaryleden en hun gasten, met als thema 'sport: Act Now for Gold'. Tussen de veilingen door, traden diverse acts op en werd de opbrengst van de entreekaarten, de loterij en de veiling verdeeld onder vier goede doelen: Hospice Demeter, Sport Helpt, Sailwise en Mentelity Foundation.

door Walter Eijndhoven

Liefst 55.000 euro werd deze avond opgehaald door de Rotarians, de leden van Rotaryclub Groot-Bilthoven. Bijna 14.000 euro per goed doel. Stephan Bosman, Rotary-lid, vertelt vol trots: 'Wij hadden gehoopt deze avond minstens zo'n 50.000 euro op te halen voor onze gekozen vier goede doelen. Vorig jaar haalden wij 51.250 euro op. De avond ging direct al goed van start, met de verkoop van een fles Rosé Methusalem van 3 liter voor 300 euro en een 6 literfles voor 600 euro, dankzij onze gast Bert Kuizenga, die deze avond de veiling leidde'.

Geheim
Bert Kuizenga, tv-presentator, gaf nog voor de veiling begon, zijn geheim al prijs. Kuizenga: 'Eerst laten wij de gasten genieten van het diner en de drank. Dan worden zij wat losser, begrijp je? Als dan de echte veiling begint, natuurlijk met heel mooie prijzen, gaat het geld pas echt rollen. Allemaal voor het goede doel'. En de pinpas werd goed gebruikt. Over en weer vlogen de bedragen in het rond en boden de gasten tegen elkaar op Een mooi horloge van Chopard was erg in trek: 3.000 euro, nee, 4.000 euro, toch niet. Het bieden ging maar door. Uiteindelijk bleef de teller staan bij 5.200 euro voor een Chopard. Zo ook bij veel andere mooie prijzen als een verwarmde kussenset, kaartjes voor de voetbalwedstrijd Nederland-Frankrijk in oktober, een avondje eten met gasten bij Restaurant Het Wilhelminapark in Utrecht, thuis eten met vrienden, maar wel geheel verzorgd door De Hoefslag uit Bosch en Duin, een bedrijfsbarbecue voor veertig personen, of een boksclinic voor acht personen. Het kon niet op.

Jump
Vertegenwoordigers van de vier goede doelen waren ook aanwezig. Bibian Mentel was één van hen, vanuit haar eigen Foundation. Zij vertelt: 'Mijn Foundation organiseert sportieve activiteiten, waarbij de lat hoog ligt en die daardoor een hoge bijdrage leveren aan de mentale en fysieke ontwikkeling van mensen met een lichamelijke beperking. De bijdrage van deze avond gaat naar het project Jump. Wij laten ze weer buiten spelen en sporten'. Kuizenga was diep onder de indruk van haar verhaal. Bibian Mentel deed mee aan de Paralympics in Sochi, voordat zij te maken kreeg met een vreselijke ziekte en haar been moest worden geamputeerd. Mentel: 'Ik ben dan ook blij dat ik hierbij mag zijn en ik hoop dat de gasten gul zullen zijn met donaties voor het goede doel'.

Gin-tonics
Tussen de acts door werd volop gegeten en gedronken. Robert Beens, één van de gasten vertelt: 'Ik ben hier nu voor de derde keer uitgenodigd door mijn gastheer. Het is de bedoeling dat deze voor het eten en de drank zorgt, zodat het zijn gasten aan niets ontbreekt'. Nou, daar hoefden de gasten niet bang voor te zijn. Rijsttafels, borden vol met eten en veel flessen wijn, rosé en bier gingen er doorheen. Bosman: 'Wij hadden ook PK uit Bilthoven uitgenodigd. Aan het eind van de avond hadden zij 250 gin-tonics verkocht, à 5 euro. Tijdens de veiling stond Lange Frans, achter de coulissen, al enige tijd te popelen om te kunnen optreden. Hij vertelt: 'Ik sta al de hele tijd te wachten en heb zin om er een feestje van te maken. Als de veiling voorbij is, breekt wat mij betreft een groot feest los. En dat brak los, tot 1.00 uur in de nacht.

Bosman: 'Het was een fantastische avond. Niet alleen dankzij de vrijgevigheid van de 300 gasten, maar ook zijn wij de gemeente erkentelijk dat wij gebruik mogen maken van het grasveld voor Jagtlust. Hopelijk staan wij hier volgend jaar weer'.