Plantsoen bij het station waar het Fietsspel volgens Beter De Bilt e.a. uitstekend tot zijn recht zou komen.
Plantsoen bij het station waar het Fietsspel volgens Beter De Bilt e.a. uitstekend tot zijn recht zou komen.

Beeld Jits naar prominente plek

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Een bekend beeld van kunstenaar Jits Bakker (Spelende kinderen met Fiets) sierde tot eind december 2015 de omgeving van de inmiddels gesloopte van Everdingenschool aan de Boslaan in Bilthoven. Over een mogelijk nieuwe plek van dit in 1972 vervaardigde kunstwerk is de afgelopen periode uitvoerig overleg gepleegd. Een oplossing lijkt nu in zicht.

De gemeente De Bilt had het beeld toegezegd aan de 'buurt'. Wethouder Hans Mieras: 'Het gebouw is inmiddels gesloopt, vanwege opheffing van de school. Voor de invulling van deze 'inbreilocatie' waren er een paar inspraakavonden, waarop op vragen van de aanwezigen betreffende het behoud van het beeld voor de buurt toen is geantwoord dat dit zeker tot één van de mogelijkheden behoorde'. Tibo van de Zand, zoon van Jits Bakker, maakte zich van meet af aan zorgen om het beeld. Hij is bang voor diefstal van zijn vaders creatie: 'Wij hebben op verzoek van de gemeente het beeld in december opgehaald voor restauratie. De essentie is dat dit beeld een ereplaats verdient en het niet in een verdomhoekje geplaatst zou moeten worden dat uiterst diefstal gevoelig is'.

Fietsspel
In de Raadscommissievergadering van 16 juni werd een brief van de voorzitter van Stichting Jits Bakker Collectie (Tibo van de Zand red.) inzake 'Toekomstige locatie beeld 'Fietsspel' op verzoek van de fractie van Beter De Bilt besproken. Geconcludeerd werd, dat 'de buurt' zich kan vinden in het verplaatsen van het beeld. Wethouder Hans Mieras vertelde hierover contact te hebben opgenomen met de erfgenamen, waar het gaat om het beheer van de beelden en wacht dit af. Mocht de suggestie van Beter De Bilt - om het beeld bij het station te plaatsen en de buurt een ander beeld terug te geven - hierbij aan de orde komen, dan zal de wethouder hier naar kijken.

Toezegging
In februari van dit jaar vroeg Beter De Bilt ook al aandacht voor de nieuwe plek van het kunstwerk. De wethouder zei toen dat de gemeente een 'harde toezegging' aan de omwonenden van de gesloopte Van Everdingenschool had gedaan dat het beeld daar mocht blijven. 'Later bleek, dat dit geen harde toezegging was,' zegt Peter Schlamilch van Beter De Bilt, 'en gelukkig is de wethouder nu ook tot die conclusie gekomen. De buurt blijkt toch zich prima te kunnen vinden in verplaatsing. Hoe het komt dat tijdens de discussie in de raad een andere indruk werd gewekt is onduidelijk, maar we zijn blij met het resultaat.'

Doorbraak
'Om de impasse te doorbreken heeft Beter De Bilt dit onderwerp nogmaals op de agenda geplaatst en kwam met een voorstel: plaats het beeld van Jits Bakker op een prominente plek aan de noordzijde van het station, want dat is een schitterende plek, met veel verkeer én sociale controle. Bovendien ligt daar een plantsoentje dat wel een oppepper kan gebruiken. Geef de bewoners van de Boslaan de keuze uit een van de drie prachtige andere kunstwerken die momenteel in depot staan, uiteraard wanneer dit technisch haalbaar is'.

Geweldig
Ook Tibo van de Zand, zoon van Jits Bakker, is verheugd met de uitkomst. Tibo bevestigde jl. zaterdag de contacten en gesprekken, die er over zijn geweest en ter afwikkeling nog worden gevoerd: 'De locatie in het plantsoentje bij de noordelijke uitgang van het station is natuurlijk geweldig! Daar kunnen velen ervan genieten en bovendien past het beeld, dat 2 fietsende kinderen verbeeldt, perfect in de omgeving van een drukke schoolroute, een fietsenstalling en treinreizigers'. 'Zo worden vele doelen gediend,' zegt Schlamilch: 'het Fietsspel krijgt de plek, die het verdient, de stationsomgeving wordt eindelijk aangekleed en de omwonenden krijgen toch een beeld in de straat. Ook de erven van Jits Bakker staan achter dit plan. Iedereen dan toch nog gelukkig?'