De voorouders van het echtpaar zijn de oud eigenaren van Jagtlust.
De voorouders van het echtpaar zijn de oud eigenaren van Jagtlust.

De 5e generatie trouwt op Jagtlust

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Vrijdag 3 juni zijn de heer Hidde Walrave Tuininga en mevrouw Ricky Petronella Christina Roozen op Jagtlust in het huwelijk getreden. De trouwambtenaar heeft hen in de echt verbonden op de plek waar een voorvader van de heer Tuininga (Jan Boissevain) zijn woning kocht, restaureerde en een tiental jaren later weer verliet.

De zoon van Jan Boissevain - ook Walrave genaamd - heeft in 1942 een boek geschreven over 'Mijn Leven'. In dat boek beschrijft hij ook zijn tijd op Jagtlust. Karel Beesemer bood na de huwelijksvoltrekking zijn boek over Jagtlust aan en Leo van Vlodorp namens de Historische Kring drie exemplaren van De Biltse Grift, waarin nu een artikel over die bewoner/eigenaar (ook geschreven door Karel Beesemer) is opgenomen.

Getipt
Leo van Vlodorp vertelde in zijn toespraak aan de jonggehuwden: 'Karel Beesemer is auteur van het boek over Jagtlust uit 2002, getiteld 'Jagtlust', van middeleeuwse kloosterboerderij tot eigentijds gemeentehuis'. Bij hem heeft achteraf de mening post gevat uw voorvader in het boek veel te kort te hebben gedaan. Hij vermeldde alleen, dat hij eigenaar/ bewoner was van Jagtlust gedurende de jaren 1892 tot 1906 en dat hij van beroep koopman te Amsterdam was. Maar hij heeft over uw voorvader opnieuw geschreven en dan uitgebreid om het belang van hem voor onze gemeente en de opbouw van de gehele economie van Nederland uit de doeken te doen'.

Woningvereniging
Karel Beesemer vertelt: 'Voorvader, Jan Boissevain, werd in 1836 geboren in Amsterdam. In 1862 huwde hij op 25-jarige leeftijd te Amsterdam met Petronella Johanna Gerharda Brugmans. Zij werd geboren in 1838 te Amsterdam en overleed in 1905 op Jagtlust.

Uit het huwelijk van Jan Boissevain zijn negen kinderen geboren. Hun kinderen vervulden vooraanstaande maatschappelijke functies. De zakelijk/commerciële levensloop van Jan Boissevain zelf was rijk geschakeerd en daarenboven ook zeer betrokken bij de toenmalige samenleving als geheel. Hij was jarenlang voorzitter van een woningvereniging te Amsterdam, die huizen voor arbeiders bouwde'.

Jagtlust
'De familie Boissevain bewoonde jarenlang een 17e eeuwse landgoed in Bloemendaal. In 1891 moest de familie dat landgoed verlaten. Jan Boissevain had inmiddels gezocht naar een ander buitenverblijf en hij had het gevonden in de provincie Utrecht, in het 'dorpje Bilthoven', dat toen nog Station De Bilt heette. Het was het voormalige buiten van de Graven van de Bosch. In latere jaren was het in gebruik als sanatorium, maar op het moment dat Jan Boissevain het vond, stond het leeg en was het verwaarloosd. Het buiten was circa 6ha. groot, met veel oud hout; er stond een enorm huis, zo groot dat het zelfs voor de talrijke familie te ruim was. Een gehele vleugel werd afgebroken en daarmee werd het huis weer in zijn oorspronkelijke toestand terug gebracht. Een tennisveld en een moestuin werden aangelegd, een stal en een koetshuis werden gebouwd. In 1893 werd het gerestaureerde huis door de familie betrokken'.  

Jagtlust
In 1928 heeft de gemeente De Bilt besloten het huis Jagtlust te kopen en om te vormen tot een representatief gemeentehuis. Alleen werd met name de zolder verbouwd. Er kwamen meer dakkapellen om zo meer licht van buiten te ontvangen. De gemeenteraad ging voortaan op zolder vergaderen. Dat was een unicum in Nederland. De oud- commissaris van de Koning, jhr. P.A.C. Beelaerts van Blokland, sprak ooit de zin uit: 'De gemeente De Bilt is de enige gemeente die ik ken, die 'op zolder' vergadert'. Die uitspraak is nadien een eigen leven gaan leiden.

Karel Beesemer overhandigt het boek onder toeziend oog van Leo van Vlodorp aan het bruidspaar.