WE Overleg.jpg
Ebbe Rost van Tonningen in overleg met bewoners van Dijckstate in Maartensdijk.
WE Overleg.jpg Ebbe Rost van Tonningen in overleg met bewoners van Dijckstate in Maartensdijk.

Naar een gezonder De Bilt in 2040

Algemeen Natuur & Milieu

Samen voor De Bilt organiseert op donderdag 9 juni in de Zuiderkapel in Bilthoven het spel 'Een gezonder Nederland in 2040'. Onder leiding van Johan Melse van het RIVM spelen diverse groepen uit de Biltse samenleving met elkaar het spel. Gekeken wordt naar de uitkomsten van het spel en welke prioriteiten hieruit voortkomen voor een betere gezondheidszorg in 2040.

door Walter Eijndhoven

Onze overheid heeft maar één wens; zelfredzaamheid van alle burgers. Niet meer afwachten wat de dokter zegt, zelf initiatief nemen, zelf informatie opzoeken en langer thuis blijven wonen. Helaas kan niet iedereen aan deze wensen voldoen. Bepaalde groepen burgers blijven achter. Er ontstaat een kloof tussen rijk en arm, laag- en hoogopgeleiden. Zo blijkt uit onderzoek dat laagopgeleiden meer roken en eerder kampen met overgewicht. Hierdoor lopen de kosten steeds hoger op. 'De kosten binnen de gezondheidszorg rijzen de pan uit'. Aan het woord is Ebbe Rost van Tonningen, één van de begeleiders van het spel. Hij vervolgt: 'Omdat iedereen ouder wordt is ons stelsel niet meer financierbaar en zal er toch echt iets moeten gebeuren. Het RIVM uit Bilthoven heeft nu een spel ontwikkeld met vier toekomstbeelden, vier perspectieven op de volksgezondheid.

Perspectief
Het eerste perspectief is "Op en top gezond", burgers leven gezonder als zij niet roken, gezond eten en voldoende bewegen.Tweede perspectief is: "iedereen doet mee", hiertoe behoort onder andere het beschermen en steunen van de zwakkeren in de samenleving en niemand uitsluiten. Burgers zullen ook meer "het heft in eigen hand moeten nemen", het derde perspectief. Hierbij gaat het om de kwaliteit van leven, wat dat inhoudt bepaalt iedereen voor zichzelf. Het laatste perspectief vraagt "meer aandacht voor een gezonde welvaart", ook voor komende generaties.

Trend
Rost van Tonningen vertelt: 'De trend ligt bij het derde en vierde perspectief: het heft in eigen hand nemen en meer aandacht voor een gezonde welvaart. Gezond leven wordt steeds belangrijker binnen onze maatschappij, maar ook dat iedereen meedoet binnen onze maatschappij'. Helaas zijn er nog steeds ouderen die het gevoel hebben niet mee te tellen. Eén van die ouderen is Tiny Matthijssen, uit Dijckstate, Maartensdijk. Zij vertelt: 'Ik heb niet het idee dat er naar ons, ouderen, wordt geluisterd. Kijk nu naar de gemeente De Bilt. Ons eigen vroegere gemeentehuis was lekker dichtbij, op loopafstand. Sinds wij samengegaan zijn met de gemeente De Bilt vallen, wordt alles uit Maartensdijk weggehaald, en ondergebracht in het gemeentehuis in Bilthoven. Vreselijk!'.

Randgroep
Dicky van der Wijngaard en Connie Korsman, ook allebei uit Dijckstate vallen hun buurvrouw bij: 'De burgers hier in Maartensdijk voelen zich een randgroep binnen de gemeente. Zelfs als wij iets simpels aandragen, zoals het gebruiken van een groter lettertype op de activiteitenkalender binnen Dijckstate- niet alle ouderen kunnen de kalender evengoed lezen- wordt door Mens De Bilt volledig aan voorbij gegaan. En zo kunnen wij nog wel even doorgaan; kijk naar onze bibliotheek, de scootmobiel waar wij ineens voor moeten betalen en de sociale voorzieningen die afbrokkelen'. Rost van Tonningen beaamt dat er nog wel het één en ander schort binnen de maatschappij en binnen de gezondheidszorg in het bijzonder. Rost van Tonningen: 'Daarom is het spel dat wij aanstaande donderdag spelen, met een aantal genodigden, zo belangrijk. Wij hopen dat de deelnemende partijen hun ervaringen omzetten in wat zij het belangrijkst vinden voor de gezondheidszorg in De Bilt voor de komende jaren. De prioriteiten die hier uitkomen zullen wij als input leveren voor de bespreking van de gezondheidsnota De Bilt op 30 juni aanstaande'.