De aardewerk plaquette aan de voorgevel beeldt de gelijkenis uit van de Zaaier uit Mattheus.
De aardewerk plaquette aan de voorgevel beeldt de gelijkenis uit van de Zaaier uit Mattheus.

Overdracht archief Kerk Blauwkapel-Groenekan

Algemeen Kunst & Cultuur

Overdracht archief Kerk Blauwkapel-Groenekan

Op zaterdag 11 juni worden, tijdens bijeenkomsten in zowel het kerkje in Blauwkapel als in de Hervormde Dorpskerk aan de Groenekanseweg in Groenekan,de kerkarchieven  na 376 jaar overgedragen van de hervormde gemeente Blauwkapel-Groenekan naar de depots in het Regionaal Historisch Centrum in Breukelen.

De hervormde gemeente is in het bezit van waarschijnlijk een groot deel van de kerkelijke archieven vanaf 1640 tot heden. Ook de oudste stukken uit de 17e en 18e eeuw zijn nog terug te vinden in het archief. Dat wil de kerkenraad zo houden. Daarom is besloten het archief van bijna tien strekkende meter bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen onder te brengen.

Veilig en raadpleegbaar bewaren
Het archief is al eerder buiten de muren van de kerkgebouwen geweest. Verschillende stukken uit het archief zijn in het begin van de 19e eeuw naar de gemeente Maartensdijk, aan het begin van de 20e eeuw, naar de familie van de overleden ds. Postma en in de jaren zeventig van de 20e eeuw, naar het Utrechts archief uit kerkelijke gebouwen verdwenen. Maar de stukken zijn ook altijd weer terug gekomen. De huidige kasten waar het archief in bewaard wordt zijn niet veilig en de archieven zijn niet goed raadpleegbaar. Een reden voor de hervormde gemeente om uit te kijken naar een geschikte veilige en raadpleegbare bewaarplaats.

Mogelijkheden
Verschillende mogelijkheden zijn in de kerkenraad besproken, zoals een veilige bewaarplaats in de kerk, Het Utrechts Archief of het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Uiteindelijk is er voor deze laatste mogelijkheid gekozen. Belangrijke redenen daarvoor waren, dat Blauw-Capel al eeuwenlang tot de gemeente Oostveen, later Maartensdijk, behoort. Pas de laatste halve eeuw is Blauwkapel opgenomen door de gemeente Utrecht. Daarnaast zijn de archieven van de voormalige gemeente Maartensdijk ook grotendeels in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen opgeslagen. Daardoor is de Historische Vereniging Maartensdijk actief met het verrichten van archiefonderzoek in het Regionaal Historisch Centrum. Het plaatsen van het archief in dezelfde depots als waar ook de gemeentelijke archieven staan, maakt het voor de historische vereniging eenvoudig om onderzoek te verrichten naar de lokale geschiedenis.

Kennis
Medewerkers van het Regionaal Historisch Centrum beschikken over veel kennis van het voormalige Maartensdijkse gebied. De kerkenraad verwacht dat de komende jaren heel veel archieven gedigitaliseerd worden en daarmee ook voor Utrechtse onderzoekers en onderzoekers van buiten Utrecht goed toegankelijk worden.

Op zaterdag 11 juni 2016 worden in de kerk in Blauwkapel en vervolgens in de kerk in Groenekan bijeenkomsten georganiseerd, waarbij de bijzondere overdracht van het archief van de hervormde gemeente Blauwkapel-Groenekan aan het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen centraal staat. Deze overdracht is gevat in een bij de kerk (en het archief) passend programma met een overdenking en orgelmuziek. Het Utrechtse klokkenluidersgilde zal de klok van Blauwkapel luiden. De consulent van de Hervormde gemeente Blauwkapel-Groenekan, ds. Baan draagt tijdens de bijeenkomst in het kerkje Blauwkapel het oudste document uit het archief over aan mevrouw Ypma, de directeur van het Regionaal Historisch Centrum. Het oudste document uit het archief van de hervormde gemeente is een boek uit 1640 en bevat de acta van de kerkenraad van 1640 tot en met 1729. Het jongste stuk, de laatst vastgestelde notulen van de kerkenraad, wordt overgedragen in de kerk Van Groenekan.

Signaal
Naast de overdracht laat de hervormde kerk tijdens de bijeenkomst zien welke bijzonderheden er uit het archief gehaald kunnen worden en waarom het belangrijk is dat onderzoekers toegang hebben tot een goed ontsloten archieven: 'Het vastleggen van informatie in het verleden is de basis voor wat wij nog weten in het heden'. De hervormde gemeente wil met de bijeenkomst ook een signaal geven naar verenigingen, stichtingen, kerken etc. om na te denken over de mogelijkheden van goed beheer van de archieven en het openstellen van de archieven voor onderzoekers. Het programma start in de kerk in Blauwkapel om 14.30 uur om vervolgens om 15.30 uur door te gaan in de dorpskerk van Groenekan.  

(Tijmen Pranger)

Archieffoto uit 2005 van de kerk in Blauwkapel. [foto Henk van de Bunt]
Op 25 november 1953 werd de kerk in Groenekan in gebruik genomen.. De doopboeken, trouwboeken en lidmatenregisters van de kerk gaan terug tot 1640. Het orgel dateert uit 1865. [foto Henk van de Bunt]