Beter de Bilt maakt zich hard voor handhaving van de geslotenverklaring in Westbroek.
Beter de Bilt maakt zich hard voor handhaving van de geslotenverklaring in Westbroek.

Inzet Boa's blijft onderwerp van gesprek

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

'Al jaren ervaren de inwoners van Westbroek veel overlast van sluipverkeer en er is sinds de invoering van de geslotenverklaring, nu 8 jaar geleden, weinig gehandhaafd'. Gemeenteraadslid Peter Schlamilch van Beter de Bilt vond en vindt, dat aan dat sluipverkeer een halt moet worden toegeroepen.

In de laatste gemeenteraadsvergadering (26 mei) gaf het College van Burgemeester en Wethouders opnieuw aan, 'dat de boa's op dit moment niet bevoegd zijn om het sluipverkeer in Westbroek te handhaven' en dat het College wacht op nadere toestemming van het Openbaar Ministerie (OM). Peter Schlamilch is het niet eens met de uitleg van de burgemeester (portefeuillehouder): 'In de laatste raadsvergadering (het was inmiddels al de volgende dag geworden) was er voor onze fractie onvoldoende spreektijd over om daar en toen nog op te reageren. In de door de burgemeester bedoelde brief van het College van Procureurs-generaal wordt niet geëist dat een verkeersbesluit t.b.v. de openbare orde moet zijn genomen. Dat is helemaal niet van belang. Van belang is alleen of de handhaving is 'ingestoken vanuit openbare orde-problematiek'. Onder openbare orde moet worden verstaan tegengaan van overlast bv. sluipverkeer en milieuzones'.

Vijf jaar
Schlamilch: 'Er bestaat al 5 jaar een brief van het College van Procureurs-generaals, die stelt dat boa's hierop wél mogen handhaven indien dit wordt gedaan in het kader van de openbare orde. Ook schrijven de Procureurs-generaal daarin expliciet, dat onder openbare orde ook sluipverkeer moet worden verstaan. Omdat deze brief ook in de Staatscourant heeft gestaan (18 juni 2015) heeft zij kracht van wet. Daarom is ons inziens langer wachten niet nodig: met die brief in de hand kan er vanaf nu worden gehandhaafd en ik roep het College dan ook op om daar z.s.m. mee te beginnen, zodat de smalle straten van Westbroek weer veilig worden voor onze fietsers en voetgangers'.

Onbevoegd
Het College gaf in die laatste gemeenteraadvergadering aan de raad op de hoogte te zullen stellen van de beslissing van de Officier van Justitie over het door de boa's doen handhaven van de geslotenverklaring. In het geval het College uiterlijk in het derde kwartaal van 2016 nog geen beslissing van de officier van justitie heeft ontvangen zal de raad hierover bij wijze van tussenbericht worden geïnformeerd. Aanwonenden hameren erop dat de geslotenverklaring niet alleen 's ochtends geldt maar ook 's middags is het tussen 16.00 en 18.00 uur vanuit Westbroek richting Maartensdijk verboden om zonder ontheffing via de Korssesteeg te rijden.