V.l.n.r.: Lara, Emma, Rosa, Anne en Eva beelden hun angstdromen uit in Ifigeneia van Euripides. [foto Henk van de Bunt]
V.l.n.r.: Lara, Emma, Rosa, Anne en Eva beelden hun angstdromen uit in Ifigeneia van Euripides. [foto Henk van de Bunt]

Masquerade maakt indruk met Euripides

Algemeen Kunst & Cultuur

De dood van een kind is voor elk mens de grootst mogelijke tragedie, zeker als hij aangekondigd en onafwendbaar is. Voor volwassen acteurs is de tekst van de Griekse tragediedichter Euripides al een loodzware opgave, maar de vijf meiden (15 tot 18 jaar) van Productieklas III van Theaterschool Masquerade maakten er zaterdag 4 juni in Het Lichtruim in Bilthoven een adembenemende en spannende voorstelling van.

De beklemmende wanhoop van moeder Klytaimnestra (Emma), de voelbare angst van haar dochter Ifigeneia (Rosa), de radeloosheid van de vader, Agamemnon (Anne), de twijfel van de raadgever (Eva) en de overmoedigheid van Achilles (Lara): stuk voor stuk hamerden deze emoties als mokerslagen op het gemoed van de toeschouwers, die deze indrukwekkende voorstelling met groot en verdiend applaus beloonden.

Intens
Hoewel het minimalistische decor, de summier aangeduide kostuums en de zeer eenvoudige belichting wellicht een iets grotere afwerking verdienden, zorgden deze vijf zeer intense actrices, die behalve hun 'echte' rol ook nog de rol van 'commentator' hadden, dat die kleinigheden snel naar de achtergrond verdwenen. Wat overbleef was een doorleefde voorstelling in een zeer sterke regie van Jolijn Zwart, die tot het uiterste gegaan was om de essentie van het menselijk noodlot te schetsen.

Ifigeneia vormde een van de hoogtepunten van het theaterfestival Together, georganiseerd door Theaterschool Masquerade, die dit jaar 15 jaar bestaat. De Bilt mag trots zijn op zo'n prachtig cultuurinstituut, waarin vaak zeer toegankelijke en vrolijke voorstellingen afgewisseld worden met klassiekers als Ifigeneia.            (Peter Schlamilch)