Logo vierklank.nl
Wethouder Anne Brommersma brengt de waardering voor zowel het project als de deelnemers van het College over.
Wethouder Anne Brommersma brengt de waardering voor zowel het project als de deelnemers van het College over.
Algemeen

Twee jaar Mens met Elkaar

door Henk van de Bunt

Donderdag 26 mei was het tweejarig jubileum van het Maatjesproject van Mens De Bilt in Wijkrestaurant Bij de Tijd in aanwezigheid van wethouder Anne Brommersma.

Mens met Elkaar is het maatjesproject van Mens De Bilt en legt verbindingen tussen mensen met een hulpvraag in de thuissituatie en een vrijwilliger. Hierbij gaat het om één op één contact tussen elkaar. Twee mensen, die plezier in elkaars contact hebben; elkaars maatje zijn! De vraag kan breed zijn en variëren van praktisch van aard, bijvoorbeeld een boodschapje doen of samen iets leuks doen. Er zijn al flink wat Biltse vrijwilligers actief voor Mens met Elkaar en er zijn nog meer vrijwilligers nodig om aan alle vragen in de gemeente te kunnen voldoen.

Waardering
Wethouder Anne Brommersma bracht namens het gemeentebestuur de waardering over aan beide maatjes: 'De nieuwe regelgeving in de zorg houdt o.a. in, dat mensen langer thuis blijven wonen. Veel mensen vragen zich daarbij af of er dan nog wel voldoende aandacht is. Maatjes zijn dan belangrijk voor het doorbreken van het sociale isolement. Er is gezelschap, er is hulp bij het boodschappen doen, bij belastingaangiften en andere financiële regelingen'. De wethouder constateerde een groeiende vraag: 'Nu al zijn er 80 koppels actief, maar door het langer thuis wonen is de vraag ook groeiende'. Brommersma noemde ook de groep niet geregistreerde 'maatjes'; juist die buurvrouw of buurman, die wel met hoge regelmaat even langs gaan, de boodschappen doet enz. 'Die groep ondersteunt niet alleen fysiek, maar zorgt ook telkens weer voor wat gezelschap en ontlast daardoor ook 'indirect' de naaste familieleden'.

Doelgroepen
De feestelijke bijeenkomst was bedoeld om de maatjes in het zonnetje te zetten. Naast de wethouder was er van elke doelgroep binnen het maatjesproject een vrijwilliger die kort iets vertelde over dit type vrijwilligerswerk. De doelgroepen zijn: mensen met een beperkt sociaal netwerk; psychisch sociaal kwetsbare mensen en bezoekservice dementie. Enkele vrijwilligers (maatjes) namen de cliënt die zij bezoeken die middag mee. Voor mensen slecht ter been was vervoer geregeld middels de boodschappenplusbus.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>