Van maandag t/m vrijdag mag nog steeds tussen 6.00 en 9.00 uur niet zonder ontheffing naar Westbroek worden afgereisd via de Korssesteeg.
Van maandag t/m vrijdag mag nog steeds tussen 6.00 en 9.00 uur niet zonder ontheffing naar Westbroek worden afgereisd via de Korssesteeg.

Controle Sluipverkeer Westbroek

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

De gemeenteraad heeft bij motie in november 2015 gevraagd om de inzet van politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (hierna: boa's) te intensiveren teneinde het sluipverkeer in Westbroek op een effectieve manier tegen te gaan.

Als reactie daarop zegde het College toe om de actuele mogelijkheden van handhaving nader te onderzoeken. Geconstateerd werd een structureel forse daling van het aantal weggebruikers op de Korssesteeg en op basis daarvan werd de noodzaak van het intensiveren van de handhaving van de geslotenverklaring ter discussie gesteld. Het College noemde verder het zeer aanzienlijke aantal verstrekte ontheffingen, dat afbreuk doet aan de werking en handhaafbaarheid van de geslotenverklaring.

Onbevoegd
Beter De Bilt (hierin door andere partijen gesteund) vroeg in de gemeenteraadsvergadering van 26 mei het College in een motie om het sluipverkeer in Westbroek te gaan handhaven door de boa's. Portefeuillehouder burgemeester Gerritsen gaf aan dat de boa's op dit moment hiertoe niet bevoegd zijn. Het College zal de gemeenteraad op de hoogte stellen van de beslissing van de Officier van Justitie over het door de boa's doen handhaven van de geslotenverklaring. In het geval het College uiterlijk in het derde kwartaal van 2016 nog geen beslissing van de officier van justitie heeft ontvangen zal de raad hierover bij wijze van tussenbericht worden geïnformeerd. Het voorstel is verworpen.