Foto uit 1980 van de Midgetgolfbaan, met op de achtergrond de eerste eigenaar de Beus. (uit de verzameling van Rienk Miedema)
Foto uit 1980 van de Midgetgolfbaan, met op de achtergrond de eerste eigenaar de Beus. (uit de verzameling van Rienk Miedema)

Jubileum midgetgolfbaan

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Op 30 juni 2016 is het precies 50 jaar geleden, dat, bijna op de grens van twee gemeenten, nog juist op Bilts grondgebied aan de Julianalaan 282 naast het voormalig hotel Bilthoven door burgemeester Fabius de midgetgolfbaan Bilthoven werd geopend. Eigenaar Erik Polders is van plan er een echt gouden feest van te maken.

Op 30 mei 1966 werden de eerste bezoekers op de midgetgolfbaan aan de Julianalaan in Bilthoven verwelkomd. Natuurlijk wilde de huidige eigenaar Erik Polders hier enige aandacht aan geven. Maandag 30 mei 2016 werd door enkele leerlingen van groep 6B van juf Marieke de Kruijf, samen met directeur Ella Prins van de aan de Julianalaan in Bilthoven gelegen Julianaschool, deze eerste 'ontdekkingsdag' vanuit de herinnering gereanimeerd.

Een maand later
'Op 30 juni (een maand later) 1966', aldus de huidige eigenaar Erik Polders, opende burgemeester Fabius de midgetgolfbaan Bilthoven als zelfstandige onderneming. Bij het er naast gelegen hotel, waaraan de midgetgolfbaan - onterecht - teveel gelieerd werd, liep niet alles op rolletjes en weer werd de indruk gewekt dat de midgetgolfbaan bij het hotel behoorde. Dit leidde zelfs tot speciale krantenberichten. En nu ruim 49 jaar later wordt nog steeds gedacht dat de midgetgolfbaan onderdeel is van de inmiddels alweer geruime tijd gesloten bistro In den Vollen Potvisch die ernaast is gelegen. Polders: 'Dan bellen mensen mij of om te vragen, wanneer de bistro weer geopend zal worden, of 'of wij ook nog wel open zijn'?

Feestmaand
In de maand juni zullen er leuke aanbiedingen en acties komen, waarna op 2 juli 2016 een feestelijke dag georganiseerd word. Deze dag zal opgefleurd worden met leuke spellen i.s.m. buurtsportcoach Sebastiaan Klok van `Mens de Bilt`. Om 10.30 uur op 2 juli zal de huidige burgemeester van De Bilt Arjen Gerritsen de destijds op 30 juni 1966 officiële opening door voorganger Fabius opnieuw doen. De invulling en nadere informatie van deze feestelijke dag en acties zal via de website van de midgetgolfbaan www.midgetgolfbilthoven.nl te volgen zijn.

Precies 50 jaar later slaan leerlingen van de Julianaschool balletjes op de jubilerende Midgetgolfbaan in Bilthoven.