Spelcircuit tijdens de Buitenspeeldag. (foto Joke Herremans)
Spelcircuit tijdens de Buitenspeeldag. (foto Joke Herremans)

Buitenspeeldag staat weer voor de deur

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Woensdag 8 juni is het weer Buitenspeeldag. Honderden aanmeldingen vanuit gemeenten, scholen, buurtverenigingen, bedrijven en ouders stromen alweer binnen bij Jantje Beton en Nickelodeon, de initiatiefnemers van de jaarlijkse Buitenspeeldag. Kids die een gaaf buitenspeelidee hebben en dit willen organiseren worden opgeroepen dit te melden en subsidie aan te vragen.

Dagelijks buitenspelen was vroeger heel gewoon, in de tijd dat kinderen nog niet achter de computer kropen, na schooltijd. Tegenwoordig speelt 1 op de 5 kinderen niet of slechts 1 keer per week vrij buiten. Juist in een tijd dat liefst 80% van de kinderen onvoldoende beweegt levert buitenspelen een waardevolle bijdrage aan hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling.

De Bilt
Ook in De Bilt worden activiteiten aangemeld. Joke Herremans uit De Bilt: 'De Buitenspeeldag organiseren wij al jaren. Tussen de Rozenstraat, Jasmijnstraat, Leliestraat en de Dahliastraat ligt een stuk groen waar alle festiviteiten kunnen plaatsvinden. Kinderen uit de buurt mogen iedereen uitnodigen, zodat het op de Buitenspeeldag een gezellige drukte is'. De Buitenspeeldag is van 14.00-16.00 uur en kost één euro per kind, zodat iets wordt verdiend voor de hele buurt. Ook andere jaarlijkse activiteiten worden hiervan betaald. Herremans vervolgt: 'Met de hele buurt organiseren wij activiteiten. Aanstaande zaterdag is het groendag, dan wordt de speeltuin weer klaargemaakt voor de Buitenspeeldag. Verder organiseren wij veel voor onze kids, zoals een voetbaltoernooi, gaan wij samen paaseieren zoeken en in november vieren wij Sint Maarten. Ook een buurtbarbeque staat op het programma. Speciaal voor de volwassenen organiseert de buurt nog een 'Runnning Diner', elk gerecht wordt bij iemand anders gegeten, zodat je met zoveel mogelijk mensen een praatje kunt maken, tijdens het eten'. Deze buurt in De Bilt doet heel veel, met en voor elkaar, ongeveer tien keer per jaar wordt iets georganiseerd. Herremans: 'In 1999 hebben wij een buurtcomité opgericht, uit 'vrolijkheid'. Een zieke buurvrouw wilde meer sociale binding tussen de bewoners. Op een goede dag riep zij alle buurtbewoners bijeen en zo is ons buurtcomité eigenlijk ontstaan'. Tijdens de Buitenspeeldag worden de vier straten door de gemeente afgezet, voor een spelletjescircuit. De kids kunnen meedoen met 10 à 11 spelletjes, onder leiding van vrijwilligers. Herremans: 'Wij doen alles voor de kinderen, als zij het maar naar de zin hebben. Wij hebben Samba Simon uitgenodigd om muziek te maken, met emmers en pollepels, Crea-Lea schildert met de kinderen, wij hebben een skelterbaan, sminken de kinderen en hebben een touwbaan'.

Eigen straat
Op de Steenen Camer in Bilthoven wordt ook van alles georganiseerd. De hele straat wordt een circuit van spelletjes. Ingelotte Koster vertelt: 'Wij organiseren de Buitenspeeldag alleen voor onze eigen straat, dus de Steenen Camer. De straat organiseert dit al jaren voor de kids. Op woensdag 8 juni mogen geen auto's worden geparkeerd en is de hele straat afgezet voor de kinderen, tussen 13.30 uur en 16.30 uur. In die week wordt ook de Avondvierdaagse gelopen, dus het wordt een lekker druk dagje. Behalve allerlei straatspelletjes, organiseren wij ook een speurtocht en spelen de kids een voetbalwedstrijd'.

Iedereen die een activiteit voor de Buitenspeeldag wil aanmelden, vindt tips, inspiratie en een promotieposter op www.buitenspeeldag-jantjebeton.nl. Volgens Jantje Beton mogen kinderen de Buitenspeeldag niet missen. Leg tablets in de la en laat kinderen gewoon lekker buiten spelen. Dat is waar het Jantje Beton en Nickelodeon om te doen is. Op woensdagmiddag vindt ook geen televisie-uitzending plaats door Nickelodeon.

Oud Hollandse spelletjes blijven in trek. (foto Joke Herremans)
(foto Joke Herremans)
(foto Joke Herremans)