Logo vierklank.nl
Niet alle leden van Algemeen Zangkoor Maartensdijk waren aanwezig.
Niet alle leden van Algemeen Zangkoor Maartensdijk waren aanwezig.
Vierstee 2.0

Meezingavond Vierstee 2.0

door Henk van de Bunt

Vrijdag 20 mei vond er een meezingavond plaats in De Vierstee als onderdeel van de actie Vierstee 2.0, voor financiering van de renovatie van De Vierstee. Koren, zangers en musici slaagden erin de goedgevulde zaal van De Vierstee de gehele tekst of delen ervan mee te laten zingen.

Journaliste Anneke Iseger (De Bilt) is een actief lid van toneelvereniging Steeds Beter. Zij schreef daarnaast zo'n vijftien toneelstukken. Zingen is haar hobby: niet alleen bij de band Promotion (muziek uit de jaren 60 en 70), maar ook samen met Ignaas de Jong maandelijks voor en met bewoners van woonzorgcentra. Voor haar optreden op de meezingavond werd zij ook door de Jong begeleid en verwoordde zij in haar zelfgeschreven tekst (op de melodie van 'Het Dorp') prachtig het doel van de avond: 'En laat in de zeventiger jaren verrees een pracht van een gebouw. Men wist toen niet van de bezwaren, die de renovatie brengen zou' en 'De Stichting Vierstee twee punt nul zegt tegen iedereen: geef gul. Dan gaan we drastisch renoveren. Dus in de hoop dat het straks baat zingen we ons hier uit de naad, zodat we geld kunnen genereren. Want nu na bijna veertig jaren moet De Vierstee hier blijven bestaan. We moeten geld bijeen vergaren, maar dat zal niemand zijn ontgaan!

Opvang
Eveneens uit De Bilt kwam Bart van Gerwen: freelance acteur, verhalenverteller, zanger, muzikant, producent en regisseur van zijn eigen werk. Hij heeft een stem als een klok, waarmee hij zichzelf begeleidt op de gitaar. Zonder microfoon bracht hij de zaal in vervoering, toen hij aangaf, dat het juist de Maartensdijkse Vierstee was geweest, die in oktober 2015 rond de 100 vluchtelingen had opgevangen. De zaal zong uit volle borst vreemdtalige liedjes van Toon Hermans met Bart mee.

Toekomst
Gemeenteraadslid Peter Schlamilch is al vele jaren klassiek dirigent. Hij dirigeert o.a. operamuziek van Verdi, Wagner en Mozart en ook operettes en is vaste dirigent van enkele koren. Hij begeleidde naast collega raadslid Jette Muijsson ook dochter Emma (16). Emma zit in 4 VWO van Het Nieuwe Lyceum. Zij wil later actrice en zangeres worden. Haar vertolking van Birds (Anouk) was veelbelovend.

Bijdragen
Ook de bijdragen van Muziekvereniging Kunst en Genoegen (met zang van Joyce en Marie-Louise Geurtsen), AZM Algemeen Zangkoor Maartensdijk, Gospelkoor Sparks of Joy, Hester Visser (ook begeleid door Ignaas de Jong), Cabaret- en toneelvereniging Sojater, JOOL entertainment (de zusters Joyce en Marie Louise Geurtsen), accordeonist Ebbe Rost van Tonningen en Mannenkoor Sterk Spul (smartlappen) werden warm gewaardeerd.

Springlevend
Eén van de presentatoren Rolaf van Leeuwen (Maartensdijk) zingt al meer dan vijfentwintig jaar als bas in het Algemeen Zangkoor Maartensdijk en sinds de oprichting ook in het Smartlappenkoor Sterk Spul. Na afloop vatte hij zijn mening over deze avond samen: 'Ik heb altijd het gevoel gehad dat Maartensdijk door de gedwongen fusie met De Bilt een wat verdrukte en ontheemde indruk maakte. Zoekend naar de identiteit van dit dorp kom ik uit op muziek, zingen en theater. Door die aspecten bij elkaar te brengen is het dorp opeens weer springlevend. Dan geeft samenwerking in een wat verdeeld dorp nieuw elan en verbondenheid en een herontdekking van een gemeenschappelijke identiteit. Zoals het gospelkoor uit Westbroek vrij vertaald zong: 'Laat onze liefde een licht doen schijnen in ieder hoek van ons hart én van onze wereld'.

Meer berichten