Ada van Dis en (rechts) Piet Steegman.
Ada van Dis en (rechts) Piet Steegman.

Tien jaar Platform Respectvol Samenleven

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Maandag 30 mei presenteren Piet Steegman, Alexander Tchernoff en Ada van Dis het jubileumboek 'Tien jaar Platform Respectvol Samenleven De Bilt' in het gemeentehuis van De Bilt. In dit boek zijn de geschiedenis, werkwijze en ervaringen van het Platform verwoord.

Het Platform is ontstaan vanuit de schok die in de samenleving ontstond na de wrede moord in 2004 op Theo van Gogh. De verhouding tussen autochtone en allochtone inwoners werd uiterst gespannen. Gemeenteraadslid Frans Poot heeft in die bewuste week het initiatief genomen om bij hem thuis vertegenwoordigers van diverse organisaties in de gemeente bijeen te roepen. Het onderwerp van gesprek was, wat de diverse mensen van organisaties te doen stond in deze gespannen situatie in de samenleving. Men dacht dat door het opstellen van een aan iedereen gericht Manifest om bij te dragen aan een vreedzame samenleving, een belangrijke stap in de goede richting zou worden gedaan. Getracht werd om d.m.v. een dergelijk Manifest initiatieven te gaan ontwikkelen om elkaars mening meer te gaan respecteren. Het willen leven en werken in een samenleving, waarin wederzijds respect zichtbaar zou worden.

Doelstelling
Toen in 2005 het Platform officieel werd opgericht, werd ook er al snel een veel bredere doelstelling nagestreefd dan alleen de relatie autochtoon – allochtoon te verbeteren. Het Platform stelde zich ten doel 'een klimaat te scheppen, waarin mensen onderling, maar ook bevolkingsgroepen, dichter bij elkaar zouden komen te staan. Zo zullen ze elkaar meer leren kennen en waarderen. Uiteindelijk gaat het toch om respectvol samenleven'. Vanuit deze doelstelling is het Platform gaan werken. Piet Steegman: 'Je moet het Platform zien als een grote netwerkorganisatie. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk organisaties bij ons werk te betrekken. Het respecteren van elkaar is iets wat dus veel verder reikt dan allochtoon-autochtoon. Scholen keken bijvoorbeeld heel gek op toen wij hen als Platform benaderden. Al snel werd hen echter duidelijk, dat zij volledig binnen de doelstelling van het Platform vielen. Wat is pesten anders dan disrespectvol met elkaar omgaan? Sportverenigingen idem dito. Doordat thans bijvoorbeeld bij het voetbal, ook internationaal, er aan het respectvol met elkaar omgaan sterk wordt gewerkt, kun je je haast niet meer indenken dat dit zo'n tien jaar geleden nog een vraagpunt was'.

Woonbuurten
'Hetzelfde geldt voor woonbuurten. De SSW is enorm druk doende te trachten de sociale cohesie in buurten te bevorderen. Als mensen zich fijn in hun eigen omgeving voelen, groeit de sociale cohesie en daarmee het respectvol met elkaar omgaan als het ware vanzelf. Ook de thema avonden vervulden een belangrijke rol, net als de vele tips en doorverwijzingen die ons Platform gaf aan mensen en organisaties, die met vragen en opmerkingen kwamen voor hulp en ondersteuning. We hebben vooral op dat gebied ons steentje kunnen bijdragen aan de Biltse samenleving'.

Concreet
De gemeente De Bilt heeft een tamelijk uitgebreide allochtone gemeenschap. Er is gelukkig nooit iets van incidenten of radicalisering vernomen. Onze vraag is, of dit valt toe te schrijven aan de invloed van het Platform. Piet: 'Dit kan niet zonder meer met een ja of nee worden beantwoord. We hebben heel goede contacten gehad met een uitmuntende imam, die een groot netwerk binnen de allochtone jeugd had. Die man heeft enorm veel positieve invloed uitgeoefend. Dat is allemaal ook mogelijk geweest, omdat wij hem als Platform enorm gesteund hebben'. Ada: 'Ik ben wel van mening dat er vanuit het Platform met veel mensen binnen de allochtone gemeenschap gesprekken zijn gevoerd, die volgens mij een directe positieve uitwerking hebben gehad'. Piet: 'Het is allemaal moeilijk een op een te duiden. Maar het is goed gelopen'.

Vertrek
Piet: 'We hebben ons steentje bijgedragen en gedaan wat dachten te moeten doen. We zijn er echter niet in geslaagd om in de haarvaten van de Biltse samenleving door te dringen. Diep contact met bv. wijkorganisaties is niet tot stand gekomen. We hebben adviezen gegeven, hier en daar wat prikkels uitgedeeld, maar echt structureel is er toch weinig van de grond gekomen. Het Platform heeft wel degelijk nut en moet ook blijven. Zij het in een andere vorm. Zo moeten de banden met organisaties structureler, hechter en steviger worden. Er moeten meer jongeren in het Platform komen en vooral moet er veel meer gebruik worden gemaakt van sociale media. Daarmee kan dan sneller worden ingehaakt op de actualiteit. Wij denken dat op deze wijze er een duurzaam Platform kan ontstaan'.

Stimulans
Piet Steegman: 'We zijn als Platform heel veel dank verschuldigd aan de gemeente De Bilt. In eerste instantie aan de inzet van burgemeester Tchernoff. Hij was een van de drijvende krachten van het Platform. Na zijn pensionering is hij dat als adviserend lid gebleven. Zijn opvolger burgemeester Arjan Gerritsen was al even stimulerend voor ons. Ook hebben we veel te danken gehad aan het ambtelijk apparaat van de gemeente. Dank zij hen was er ambtelijke ondersteuning in de vorm van een ambtelijk secretaris. Zonder dergelijke steun had het Platform nauwelijks kunnen functioneren. Voor ons was het gedurende tien jaar stimulerend om dit werk te doen. Het is tijd voor een nieuwe frisse club'.