Het podium bij de Amateurs: Winnaar Martin van Plateringen, Niels van der Pijl (l), Antonie van Noppen en Rondemiss Teri Agterberg.
Het podium bij de Amateurs: Winnaar Martin van Plateringen, Niels van der Pijl (l), Antonie van Noppen en Rondemiss Teri Agterberg.

Martin van Plateringen wint Maartensdijkse Acht

Algemeen Sport

Martin van Plateringen heeft zaterdagavond de 46e editie van de wielerronde 'Maartensdijkse Acht' gewonnen. De 27-jarige renner uit Almere was de sterkste in de eindsprint van een kopgroep die in de finale bijna werd teruggepakt.

Met honderd ingeschreven renners bij de Amateurs was het startveld volledig bezet. Een goede positie bij de start is dan ook belangrijk. De Maartensdijkers Kyle Agterberg en Erwin Broers mochten vertrekken vanaf de eerste startrij. Zij gingen rap van start reden direct in de eerste ronde weg van het peloton. De Maartensdijkers werden na enkele ronden weer in de kraag gevat. Vooraan in het peloton hielden Epping, Van Plateringen, Van Riessen, Van Noppen en Beuker het tempo hoog. Meerdere renners moet lossen uit de eerste groep.

Half koers
Bijna half koers gaat het spel echt op de wagen. Een ontsnapping van Van Plateringen zorgt voor spanning aan de kop van het peloton. De renners die goed overweg kunnen met het bochtige parkoers in Maartensdijk proberen de aansluiting te houden. Er worden risico's genomen. Bochten worden scherp aangesneden, waardoor het soms gebeurd dat een trapper de grond raakt. Imo de Pruijssenaere is daar het slachtoffer van. Hij kan zijn fiets niet in bedwang houden en smakt tegen de grond. Met schaafwonden moet hij opgeven.

Kopgroep
Er ontstaat een kopgroep van vier. Oud-winnaar Eddy Hermsen, Albert van Riessen, Niels van der Pijl en Martin van Plateringen pakken een voorsprong die rondenlang schommelt tussen de 20 en 25 seconden. Maarten Schavemaker, districtskampioen tijdrijden in Noord-Holland, probeert in tijdrithouding de voorsprong te verkleinen. Zonder hulp is dat bijna onmogelijk tegen de vier voorop. Met nog vier ronden te gaan begint de voorsprong dan toch te slinken. De spanning loopt op. Gaat de kopgroep sprinten voor de overwinning of komt de achtervolgende groep toch nog terug?

Bel
De belt klinkt. Negen seconden. Zou dat genoeg zijn? Een val in de laatste ronde van Van Riessen maakt aan zijn kansen een eind. Ook Eddy Hermsen kan daardoor niet meer sprinten voor de overwinning. Martin van Plateringen begint de sprint vanaf kop. Hij kijkt achterom en ziet dat Van der Pijl nog langszij probeert te komen. Een extra krachtexplosie op de trappers maakt dat Van Plateringen met gebalde vuisten de finishlijn passeert. Na Amstelveen is dit zijn tweede overwinning dit jaar. Op de derde plaats eindigt 2e-jaars junior Antonie van Noppen, voor Ewout van der Kleij, Tom Koeleman en Maarten Schavemaker. Kyle Agterberg wordt 16e.

Slagveld
Bij de Nieuwelingen wordt direct vanuit het vertrek de gashendel opengetrokken. Met hoge snelheid proberen een aantal renners het peloton uit elkaar te trekken, wat ook direct gebeurd. Onder aanvoering van Wessel Krul ontstaat er een kopgroep van vijf, die verder bestaat uit Tomas Kopecky, en drie renners van WTC de Amstel: Victor Broex, Owen Geleijn en Ivar Immerzeel. Half koers is hun voorsprong al opgelopen naar 30 seconden. Vanuit het peloton onderneemt Manuel Michielsen een dappere poging om naar de kopgroep te rijden. Na enkele ronden wordt hij teruggepakt. Ook Daan Hoeks en Justin Brusche gaan op avontuur. Het peloton valt in brokken uiteen. Kopecky wil het niet laten aankomen op een sprint. Met nog twee ronden te gaan ontsnapt hij uit de kopgroep. De drie renners van WTC de Amstel laten zich verrassen. Kopecky slaat snel een gat. Solo gaat hij de laatste ronde in en kan zijn overwinning uitgebreid vieren. In de sprint laat Broex zien dat hij de sterkste sprinter is. Op de finishlijn weet Geleijn nipt Krul te verslaan.
(Jan Westbroek)

Erwin Broers en Kyle Agterberg gaan direct in de aanval.
Vijf koplopers bij de Nieuwelingen domineren de wedstrijd: (vlnr) Wessel Krul, Tomas Kopecky, Ivar Immerzeel, Victor Broex en Owen Geleijn.