Als afsluitend onderdeel van de Kidsfair verzorgden leerlingen van groep 7 een djembé-sessie in de hal van de school.
Als afsluitend onderdeel van de Kidsfair verzorgden leerlingen van groep 7 een djembé-sessie in de hal van de school.

Kidsfair voor kinderen in Abong Mbang

Algemeen Jeugd

door Kees Diepeveen

Basisschool De Regenboog in De Bilt steunt al jaren de Stichting Kinderen van Abong Mbang: een stichting, die de situatie voor kinderen in het Oost-Kameroens dorp Abong Mbang en omgeving wil verbeteren.

Vrijdag 13 mei hield De Regenboog met de groepen 1 t/m 8 een markt voor ouders en familie om zelfgemaakte spulletjes en Afrikaanse hapjes te verkopen. Leerlingen traden op met zang en dans. De opbrengst is dit jaar bestemd voor zonnepanelen.

Acties
Het dorp Abong Mbang telt 15.000 inwoners. De Stichting Kinderen van Abong Mbang bestaat al sinds 2006. De school is door een moeder van een van de leerlingen en bestuurslid van de stichting in contact gekomen met dit goede doel. Directeur Karin Brascamp: 'De school was al op zoek naar een duurzame relatie met een goed doel in de zin van een relatie opbouwen en meer betekenis geven. Dat doet de school nu door jaarlijks een activiteit te organiseren en hiervoor geld in te zamelen'. De stichting heeft al veel voor het dorp Abong Mbang gedaan zoals kleding inzamelen, het lekkende dak van de plaatselijke school vervangen en twee extra klaslokalen gebouwd, maar ook voor slippers en tandenborstels gezorgd. Ook krijgen de kinderen eenmaal per week een warme maaltijd aangeboden. In 2014 organiseerde De Regenboog een sponsorloop voor een nieuwe waterput. Vorig jaar werd een veiling georganiseerd zodat de school in Abong Mbang laptops kon aanschaffen. Dit jaar wordt er gespaard voor zonnepanelen om de computers genoeg stroom te geven wanneer de generator in het dorp uitvalt.

Afrikaans
De markt had als thema: 'Afrika'. Er werden lekkere drankjes en Afrikaanse hapjes verkocht zoals geluk koekjes, evenals spulletjes die door de leerlingen van de groepen 1 t/m 8 zelf gemaakt waren. Al deze werkjes hadden betrekking op Afrika. Ook traden de leerlingen op met Afrikaanse liedjes, dansjes en speelden kinderen op djembés. Er waren strip's gemaakt over Abong Mjang en op het dorp gerichte gedichten- en verhalenboekjes. Door een aantal leerlingen werd voorlichting gegeven over de bouw van een waterput. In een andere klas vond een presentatie over zonnepanelen plaats. De kinderen hadden alle informatie via google vergaard.

Opzet
Directeur Karin Brascamp: 'De kidsfair is als een project opgezet waarbij in een week de markt georganiseerd werd. De kinderen kregen de gelegenheid om hun eigen talenten en creativiteit in te zetten en te gebruiken. Dit is één van de kernvisies van onze school. Op maandag vond een feestelijke opening van het project plaats in de hal. Daarna hebben de kinderen met elkaar planningen gemaakt, taken verdeeld, afspraken gemaakt en geoefend". Elke klas had zijn eigen bijdrage. Op alle digitale schoolborden waren beelden te zien over Abong Mbang. Een prachtige djembé-sessie sloot het festijn af. De markt heeft een bedrag opgebracht van rond de € 1000,00.