Van maandag t/m vrijdag mag tussen 6.00 en 9.00 uur niet zonder ontheffing naar Westbroek worden afgereisd via de Korssesteeg.
Van maandag t/m vrijdag mag tussen 6.00 en 9.00 uur niet zonder ontheffing naar Westbroek worden afgereisd via de Korssesteeg.

Maatregelen tegen sluipverkeer Westbroek

Algemeen Westbroek

De gemeenteraad heeft bij motie in november 2015 gevraagd om de inzet van politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (hierna: boa's) te intensiveren teneinde het sluipverkeer in Westbroek op een effectieve manier tegen te gaan.

Bij de behandeling van de motie heeft het College toegezegd om de actuele mogelijkheden van handhaving nader te onderzoeken. Dit nader onderzoek is inmiddels verricht en verwoord in een memo: 'Naast een korte weergave van de voorgeschiedenis en de in kwestie relevante cijfers en feiten, zijn in de memo de omstandigheden genoemd die de handhaving van de voor het weren van sluipverkeer genomen maatregelen bemoeilijken en het effect van de geslotenverklaring van de Korssesteeg ondergraven. In de memo is op basis van de eerder weergegeven cijfers geconcludeerd dat de inzet van de boa's effect heeft gesorteerd. Dit volgt met name uit de structureel forse daling van het aantal weggebruikers op de Korssesteeg. Op basis daarvan kan de noodzaak van het intensiveren van de handhaving van de geslotenverklaring ter discussie worden gesteld, nog daargelaten de vraag hoe handhaving van de geslotenverklaring vanwege de in de memo beschreven omstandigheden nu moet worden vormgegeven'.

Afbreuk
De memo bevat tevens de bijkomende conclusie, dat het zeer aanzienlijke aantal verstrekte ontheffingen afbreuk doet aan de werking en handhaafbaarheid van de geslotenverklaring. Naast een uiteenzetting van de mogelijke oplossingen voor de geschetste problematiek, biedt de memo inzicht in het vervolg: Het College zal de raad op de hoogte stellen van de beslissing van de officier van justitie over het door de boa's doen handhaven van de geslotenverklaring. In het geval het College uiterlijk in het derde kwartaal van 2016 nog geen beslissing van de officier van justitie heeft ontvangen zal de raad hierover bij wijze van tussenbericht worden geïnformeerd. Uiteraard is het College bereid om de inhoud van de memo te bespreken.

Dorpsberaad
Recent heeft het College de in de memo beschreven omstandigheden en oplossingen besproken met een afvaardiging van het Dorpsberaad Westbroek. De afvaardiging heeft begrip uitgesproken voor deze omstandigheden en tegelijk kenbaar gemaakt te zullen blijven aandringen op een structurele oplossing voor de overlast van het sluipverkeer, liefst via fysieke maatregelen. Tevens is het Dorpsberaad bereid om onder voorwaarden een inperking van het aantal ontheffingen te ondersteunen.[HvdB]