Afbeelding

Groenekan 2e locatie 4 mei herdenking

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

In de gemeente De Bilt was er dit jaar voor de eerste maal een 4-mei-herdenkingsbijeenkomst in Groenekan. Het thema was De Vrijheid Omarmd, Geef Vrijheid Door

In de Dorpskerk aan de Groenekanseweg was er eerst een samenkomst, die werd ingeleid door wethouder Jolanda van Hulst: 'Regelmatig rijd ik langs het monument ter nagedachtenis aan de noodlanding van een Amerikaanse B-17 bommenwerper op 28 mei 1944 in de weilanden ten zuiden van Groenekan. Er komen dan vaak ook herinneringen naar boven uit de verhalen van mijn ouders en schoonouders. Verhalen over hoe zij de oorlog hebben meegemaakt. Die verhalen blijven mij altijd bij en ik geef ze door aan mijn kinderen. Zo probeer ik dit stukje familiehistorie levend te houden. Belangrijkste daarbij is het besef over te brengen van de gigantische waarde van onze vrijheid. Deze zelfde vrijheid die we maar al te vaak voor gewoon en vanzelfsprekend ervaren. Deze vrijheid is een heel kostbaar bezit en in deze tijden van onrust ben ik me dat nog meer bewust'.

Vrijheid
Karlijn Kant (18) vertelde in haar bijdrage: 'Zelf ben ik met school naar Normandië geweest, hier is ook veel gevochten in de Tweede Wereld oorlog. Ik ben op de Amerikaanse militaire begraafplaats geweest en heb gezien hoeveel manschappen hun leven hebben opgeofferd voor een onbekend land. Op die begraafplaats waren alleen nog maar Amerikaanse soldaten, dit waren er zeker al 2500. Het is belangrijk om deze mensen en ook alle andere soldaten die zich hebben opgeofferd, te blijven herdenken. Door hun strijd hebben wij nu al heel lang in vrijheid kunnen leven. De meesten mensen op aarde weten niet hoe het leven zonder vrijheid is, daarom is het belangrijk dat we hier vandaag bij stilstaan en beseffen hoe belangrijk vrijheid is. Geef dit door aan je vrienden en familie, zodat zij weten hoe belangrijk vrijheid is en hoe belangrijk het is om deze vrijheid te behouden. Wie weet leven we dan nog vele jaren in vrijheid.

Mensenleven
De voorzitter van Stichting B17 Groenekan Arthur Evers: 'Als we het begrip vrijheid gebruiken waar hebben we het dan precies over? Naar mijn mening is dat vooral de vrijheid die in onze grondwet is verankerd en die op hoofdlijnen gebaseerd is op de grondwet uit de tijd van de Bataafse Republiek, uit 1798. Elke burger kreeg vrijheid van meningsuiting, drukpers, vergadering en godsdienst. De scheiding tussen de vertegenwoordigende, de bewindvoerende en de rechterlijke macht, evenals de scheiding tussen Kerk en Staat werden in die Grondwet vastgelegd. De achterstelling van katholieken, Joden en ongelovigen ten opzichte van leden van de voormalige hervormde staatskerk werd beëindigd. Opvallend is ook artikel 50 uit die grondwet van 1798. Ik citeer: 'De maatschappij ontvangt alle vreemdelingen in haar midde, die de weldaaden der vrijheid vreedzaam wenschen te genieten, verleenende denzelven alle zekerheid en bescherming.' Elk mensenleven is er één. Ook dat van de vijand?

Jacoba
Julius van Hoffen (zoon van brandweerman K.K. van Hoffen, die op 28 mei 1944 betrokken was bij de het blussen van de gecrashte B-17 bommenwerper) liet de aanwezigen kennis maken met een voor vele onbekende sterke vrouw uit de Tweede Wereldoorlog, die gesteund door haar geloof, met een onvoorstelbare moed en uithoudingsvermogen, een vitale rol speelde in het Amsterdamse verzet Jacoba van Tongeren. 'Eind jaren dertig van de vorige eeuw woonde zij op de Vijverlaan hier in Groenekan, waar zij herstelde van een zeer ernstige vorm van een streptococcus infectie. Zwak en uitgeput maar herstellende, wilde zij zich zinvol maken voor de gemeenschap. Zo opperde zij bij de toenma­lige burgemeester van Maartensdijk (en ik citeer uit haar eigen memoires, die zij na de oorlog schreef op basis van haar minutieus bijgehouden dagboeken) 'een plan voor werkverschaffing in de vorm van een verfraaiing van het dorpse schoon' en 'Als wij eens fietsers en wandelaars trekken naar het villapark Voordaan. Vader (kolonel bij de genie in Nederlands Indië) en de Copijns zeggen toe voor bloembollen te zorgen, Veel bollen. De werklozen kunnen die planten en de paden onderhouden'. Jacoba regelde daarentegen ook met anderen o.a. de verzorging van duizenden onderduikers, het versturen van voedselpakketten naar Westerbork en later ook naar de concentratiekampen Bergen Belsen en Theresienstadt, Vught en Amersfoort'.

Muziek
Er werd gezongen door het Algemeen Zangkoor Maartensdijk met de bariton Jan Hilbert als solist. Gerrie Heldoorn soleerde op het orgel. De aanwezigen liepen daarna een korte stille tocht naar het monument van de B-17, waar Kunst en Genoegen koralen speelde. Het taptoesignaal werd gegeven en daarna sloeg de kerkklok 20.00 uur. Vervolgens was de menigte 2 minuten stil, waarna twee coupletten van het Wilhelmus klonken. Wethouder Jolanda van Hulst legde namens de Gemeente De Bilt een krans, geassisteerd door Jasper en Micky (leerlingen van de Nijepoortschool), die ook gedichten voordroegen. De Oranjevereniging legde bloemen evenals de Stichting B-17 Monument Groenekan. Aan het eind van het officiële programma was er in Dorpshuis De Groene Daan nog een moment van ontmoeting.

Afbeelding