Afbeelding

Groene uitstraling Maartensdijk bedreigd

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

In Maartensdijk zijn vanaf 2014 steeds meer groenstroken omgevormd tot grasperken. Aanvankelijk gaf de gemeente De Bilt de indruk dat het steeds een incidentele ingreep betrof maar het lijkt er op dat het hier om een meer structurele omvorming gaat. Niet iedereen is het daar mee eens en de verbazing en onrust neemt toe.

In het najaar 2004 kondigde de gemeente De Bilt een bezuinigingsoperatie af m.b.t. het onderhoud van het openbaar groen in de gemeente Maartensdijk. De plannen van de gemeente De Bilt behelsde het omvormen van enkele tienduizenden vierkante meters struiken en bomen naar grasperken. Dit leidde tot grote onrust in de kern Maartensdijk. In september 2004 en februari 2005 spraken op openbare bijenkomsten de aanwezige bewoners unaniem hun afkeur uit tegen deze plannen.

Dorpsraad
Ook de toenmalige Dorpsraad van Maartensdijk was mordicus tegen het omvormen van de bestaande plantsoenen en groenstroken naar graspercelen. Een groep bewoners - door de gemeente De Bilt vervolgens aangeduid als 'De Groep Gerards' -, nam toen het initiatief het openbare groen in hun wijk te behouden door zelf het onderhoud ter hand te nemen. Op deze manier realiseerde de gemeente De Bilt haar bezuiniging en bleef het bestaande groen behouden. Na enkele gesprekken in het begin van 2005, stemde de gemeenteraad van De Bilt in met dit burgerinitiatief. 

Woningen
Philip Gerards: 'De gemeente De Bilt heeft in 2010 een uitspraak gedaan betreffende het ontwerp bestemmingsplan van de groenstroken rondom woningen. De bestemming daarvan is aangepast en heeft de status gekregen van 'structuur bepalende groenvoorzieningen'.  Medio 2011 had ik een gesprek met een gemeenteambtenaar, die vertelde dat de gemeente De Bilt haar bezuinigingsvoorstel voor het openbaar groen in Maartensdijk had ingetrokken. Dat betekende dat er geen noodzaak meer ten grondslag lag aan het onderhoud van de bewoners. Het gemeenschappelijk onderhoud heeft in de loop der jaren voor de meeste bewoners ook een sociaal karakter gekregen. Na sondering van alle bewoners is in 2011 besloten op vrijwillige basis het onderhoud voort te zetten; niet meer vanuit een defensieve overweging, maar als een gezellige activiteit voor de straatgenoten om de onderlinge cohesie te vergroten'.

Woord
Gerards: 'Deze week zag ik, dat de groenstrook achter het woningencomplex Toutenburg volledig is ontdaan van beplanting. Onze gemeenteraad heeft kennelijk geen woord kunnen houden, ondanks de toezegging in 2011 dat de gemeente De Bilt afziet van het omvormen van groenstroken naar grasperken. Het blijkt namelijk nu pas dat de gemeente De Bilt in januari 2014 een grootschalige bezuinigingsoperatie op ons openbaar groen heeft ingezet!

Helaas heb ik daar destijds geen enkele informatie over ontvangen. In principe zijn we dus weer terug bij de situatie van 2004'.

Gemeente
Schriftelijk laat de gemeente De Bilt weten: 'In 2013 is het Beeldkwaliteitsplan Groen in Beeld opgesteld. De definitieve versie is in januari 2014 door de Raad aangenomen. Daarin wordt o.a. genoemd: 'het opstellen van een renovatieplan voor de te vervangen heesters en hagen, afhankelijk van functie en wensen van bewoners, vervangen door gazon en de gemeente ondersteunt actief 'zelf doen in het nabije groen', initiatieven onder ondernemers en bewoners en zet een communicatietraject in om hieraan meer bekendheid te geven'. Willen de bewoners zelf de beplanting onderhouden (adoptie groen) dan kan dat een reden zijn om dit niet om te vormen. Dit beleid geldt voor de hele gemeente'.

Tekening
De gemeente vervolgt: 'Waar we bij renovatie overgaan naar gedeeltelijke of algehele omvorming worden de direct aanwonenden geïnformeerd door middel van een brief en een tekening.  Ook wordt er naar aanleiding van de brief overlegd over eventuele gewenste aanpassingen. Deze aanpassingen moeten wel binnen het budget vallen. Bij Toutenburg is op verzoek van de bewoners een plan opgesteld en besproken, wat nu wordt uitgevoerd. Voordat we tot uitvoer overgingen zijn in de omgeving 60 brieven met tekening bezorgd. Daar kwamen drie reacties op. Twee vroegen om meer parkeerplaatsen en één vond het jammer voor de vogels'.

Uitstraling
Gerards: 'Dit betekent dus, dat alleen vrijwillige inzet van de bewoners de enige garantie is dat de groenstroken rond woningen niet worden omgevormd naar gras. De groene uitstraling van Maartensdijk wordt ernstig bedreigd en ik vraag mij af of de bewoners van Maartensdijk dat weten en zich dat beseffen'.

Afbeelding
Foto oktober 2006 van Kees Pijpers